Κοσμος

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων - Οι τρεις τρόποι μετάδοσης - Τι αναφέρει για το σεξ

Μπορεί να προσβάλει τον καθένα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
evlogia-pithikon.jpg

Για την ευλογιά των πιθήκων και το σεξ ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να στιγματίζονται κοινωνικές ομάδες. Οι τρεις τρόποι μετάδοσης.

Για την ευλογιά των πιθήκων και το πώς μεταδίδεται, δίνει διευκρινίσεις ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ξεκαθαρίζει ο ΕΟΔΥ.

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  1. Στενή προσωπική επαφή
  2. Έκθεση σε βιολογικά υγρά
  3. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού).

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής. «Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα» καταλήγει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τοποθέτησή του για την ευλογιά των πιθήκων ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι νόσος των γκέι», καλώντας τον κόσμο να μη στιγματίζει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ