Ελλαδα

Συρίγος για τη βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ: «Στηρίζουμε απολύτως τις πρυτανικές αρχές»

«Η βιβλιοθήκη θα γίνει και θα λειτουργήσει», διαμηνύει ο Άγγελος Συρίγος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΠΘ: Καταστροφές στον χώρο που κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη του Τμήματος Βιολογίας
ΑΠΘ: Καταστροφές στον χώρο που κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη του Τμήματος Βιολογίας © EUROKINISSI

Άγγελος Συρίγος για τη βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ: Αυτοψία και δηλώσεις από τον υφυπουργό Παιδείας - Τι προβλέπεται για τη διαμόρφωση του χώρου

Συνεχίζονται στο ΑΠΘ τα έργα για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στον ισόγειο χώρο στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου. Σήμερα (19/5) βρέθηκε στον χώρο ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος. Από το χώρο του ΑΠΘ, ο κ. Συρίγος έστειλε το μήνυμά του μετά τις καταστροφές που έγιναν πριν από περίπου μία εβδομάδα στον χώρο

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και η κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγήτρια Χαρά Χαραλάμπους ενημέρωσαν τον κ. Συρίγο για την πορεία και χρονοδιάγραμμα των οικοδομικών εργασιών. 

ΑΠΘ - Συρίγος: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει και θα λειτουργήσει»

Το σχέδιο διαμόρφωσης του συνολικά 1.410 τετραγωνικών μέτρων χώρου, περιλαμβάνει βιβλιοθήκη 700 τμ, αίθουσες διδασκαλίας 480 τμ., Μουσείο πετρωμάτων 45 τ.μ. και διαδρόμους, κοινόχρηστους χώρους 185 τμ.

«Όσοι νομίζουν ότι κάνουν την επανάστασή τους καταστρέφοντας δημόσιες υποδομές δε θα μπορέσουν να επιτύχουν το έργο τους. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι», τόνισε ο κ. Συρίγος, διαβεβαιώνοντας για την ενεργή υποστήριξη της Πολιτείας στην απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και ολοκλήρωση του έργου της Βιβλιοθήκης. «Επισκεφθήκαμε με τον κύριο πρύτανη και την κοσμήτορα της Σχολής τον χώρο όπου θα φτιαχτεί η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η παρουσία μου εδώ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η Βιβλιοθήκη θα γίνει και θα λειτουργήσει. Στηρίζουμε απολύτως τις πρυτανικές Αρχές στην απόφασή τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συρίγος.

Η απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΑΠΘ για την κατασκευή της βιβλιοθήκης, όπως εξήγησε, «είναι αυτό που επιβάλλει και ο ρόλος τους, αλλά και η λογική. Αυτό που συμβαίνει με την καταστροφή είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μιμούμαστε εδώ πέρα το Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι για καταστολή, είναι για να φυλάξουν τη δημιουργία μίας Βιβλιοθήκης», διευκρίνισε ο υφυπουργός Παιδείας. 

«Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου -με ομόφωνες όλες τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, της Κοσμητείας, της Συγκλήτου- έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στα εγκληματικά στοιχεία, που όχι μόνο κατέστρεψαν με βαρβαρότητα τη δημόσια περιουσία, αλλά με τις αντιδημοκρατικές πράξεις τους προσέβαλαν θεμελιώδη δικαιώματα και την ακαδημαϊκή ελευθερία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, και πρόσθεσε: «Η τρομοκρατία της βίας και των απειλών δεν έχει θέση στο Πανεπιστήμιο μας, το οποίο μέσα από την ακαδημαϊκή δημοκρατική διαδικασία αποφάσισε να υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο, αξιοποιώντας έναν χώρο που ήταν αυθαίρετα κατειλημμένος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ένας χώρος που είχε αποτελέσει ορμητήριο βίαιων επεισοδίων θα αποδοθεί στους φοιτητές και ερευνητές μας, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού τους έργου, παρέχοντας πρόσβαση σε μία τεράστια συλλογή τίτλων, ενισχύοντας τη διεπιστημονικότητα».

Να σημειωθεί ότι το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ, υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Πανεπιστημίου μας και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.