Ελλαδα

Podcast Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Κυριάκος Παπαχρόνης

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Κυριάκος Παπαχρόνης (επ. 8)

Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο όγδοο επεισόδιο θα ακούσετε για την υπόθεση του Κυριάκου Παπαχρόνη.

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1981, τη νύχτα της 20ής Δεκεμβρίου, η ιερόδουλη Μαγδαληνή Παστιάδου αναζητούσε πελάτες, αλλά τράβηξε την προσοχή ενός αγνώστου που την ακολουθούσε για ώρα από μακριά χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ξαφνικά δέχτηκε μια μαχαιριά στην πλάτη και, μόλις η γυναίκα άρχισε να ουρλιάζει, ο άντρας το έβαλε στα πόδια κι εξαφανίστηκε.

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, στις 30 Δεκεμβρίου, και πάλι στη Δράμα, η 19χρονη φοιτήτρια Βασιλική Παπαδοπούλου δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι λίγα μέτρα από το σπίτι της. 

Στις 15 Ιανουαρίου 1982 η νεαρή φιλόλογος Ελισάβετ Παπαδοπούλου περπατούσε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας όταν ένας άγνωστος άντρας την παρέσυρε κάτω από την αερογέφυρα, την έριξε κάτω, άρχισε να τη χαϊδεύει και τη ρώτησε αν ήθελε να κάνουν έρωτα. Η άρνησή της τον εξόργισε και άρχισε να τη μαχαιρώνει. Η κοπέλα, προσπαθώντας να εμποδίσει τη φονική του μανία, είπε ότι ο πατέρας της την περίμενε και σίγουρα θα είχε βγει και θα την αναζητούσε. Η μεταστροφή στη συμπεριφορά του δράστη ήταν αστραπιαία. Βοήθησε τη γυναίκα να σηκωθεί, της ζήτησε συγνώμη, τη χαιρέτησε κι εξαφανίστηκε.

Στις 15 Αυγούστου χτύπησε στη Θεσσαλονίκη δολοφονώντας τη 22χρονη φοιτήτρια Αναστασία Αλεξανδρίδου. Η κοπέλα βρέθηκε γυμνή σε ένα άλσος κοντά στο σπίτι της με κομμένο τον τράχηλο. Ο δράστης είχε σκίσει τα ρούχα της και είχε ασελγήσει στο κορμί της. 

Στις 21 Σεπτεμβρίου η 23χρονη Δέσποινα Πεχλιβανίδου δέχτηκε επίθεση από τον άγνωστο με το μαχαίρι, ο οποίος πρόλαβε όμως να τη μαχαιρώσει. Την 1η Οκτωβρίου ο άγνωστος επιτέθηκε ξανά. Αυτή τη φορά κατά της 18χρονης Αγοραστής Τέζα που τραυμάτισε σοβαρά. Τον ίδιο μήνα στις 25 Οκτωβρίου ο «δράκος» χτύπησε στην Ξάνθη. Επιτέθηκε στην 36χρονη ιερόδουλη Αικατερίνη Αθανασίου, η οποία επέζησε παρά τα σοβαρά της τραύματα.

Το τελευταίο θύμα του «δράκου» ήταν στις 8 Δεκεμβρίου του 1982 η Βασιλική Λαζαρίδου, μια 30χρονη καθαρίστρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών, την οποία (αφού παρακολουθούσε μέρες πριν επιτεθεί) μαχαίρωσε στο πρόσωπο και στην καρωτίδα και εξαφανίστηκε. 

Η Ασφάλεια της Δράμας συνέλαβε τον Κυριάκο Παπαχρόνη το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου 1982. Αρχικά αρνιόταν απόλυτα όλα τα συμβάντα και τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά σύντομα κατέρρευσε. Μετά από ανακρίβειες, λανθασμένες απαντήσεις, σωρεία αναγνωρίσεων από τα θύματά του, έλλειψη άλλοθι, αλλά και κούραση από τις ανακρίσεις, ομολόγησε τελικά την ενοχή του για όλα τα εγκλήματά του.

© EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


 

Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ