Ελλαδα

Θάνατοι από κορωνοϊό: Η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη

Τα στοιχεία του ΠΟΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάνατοι από κορωνοϊό: Η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη
Θάνατοι από κορωνοϊό: Η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη © © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θάνατοι από κορωνοϊό: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανα χώρα.

Στη 12η θέση με τους λιγότερους θανάτους, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται η Ελλάδα με βάση τον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανα χώρα, μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα έχει 93 θανάτους ανά 100.000 άτομα και βρίσκεται μία θέση «καλύτερα» από την Πορτογαλία που έχει 100, το Ηνωμένο Βασίλειο με 109 αλλά και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. 

Στη χειρότερη θέση της λίστας της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας βρίσκεται η Βουλγαρία που μετρά 415 θανάτους ανά 100.000 άτομα

xartis.jpg

xartis2.jpg

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών αγγίζει τα 15 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. 

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 13% περισσότερους θανάτους από τους αναμενόμενους σε διάστημα δύο ετών.

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

bbc1_2.jpg

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

bbc2_1.jpg

Στην Ινδία, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σημειώθηκαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι από κορωνοϊό, δέκα φορές περισσότεροι σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία και σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση της Ινδίας αμφισβήτησε την εν λόγω εκτίμηση, σημειώνοντας τις «ανησυχίες» της σχετικά με τη μεθοδολογία, ωστόσο και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον αριθμό θανάτων στη χώρα από κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Τα στοιχεία του ΠΟΥ για τους θανάτους και οι υπολογισμοί

Οι υπολογισμοί του ΠΟΥ βασίζονται στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Σημειώνεται ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνει επίσης τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο, αλλά και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.

Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την Covid μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς).

Αναφερόμενη στο σύνολο των θανάτων από COVID, η Δρ. Σαμάρα Άσμα δήλωσε: «Πρόκειται για μια τραγωδία. Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός και είναι σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά», πρόσθεσε.

Εκτός από την Ινδία, στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες απώλειες από κορωνοϊό περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού. Στη Ρωσία, οι αριθμοί είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτεροι από τους καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα.

Στην έκθεση εξετάζονται επίσης τα ποσοστά της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας. Το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη Βρετανία - όπως και σε Αμερική, Ισπανία και Γερμανία - ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021.

bbc3_0.jpg

Μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας είναι η Κίνα, η οποία ακολουθεί μια πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων», η Αυστραλία, η οποία επέβαλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Ιαπωνία και η Νορβηγία.

Οι επιστήμονες που βοήθησαν στη σύνταξη της έκθεσης παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς για χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ