Ελλαδα

Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου - Πότε έρχονται Ελλάδα

Με ποιους θα συναντηθούν - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βασίλισσα Ματθίλδη και ο βασιλιάς Φίλιππος, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου
Η βασίλισσα Ματθίλδη και ο βασιλιάς Φίλιππος, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στην Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη έρχονται στην Αθήνα στις 2 Μαΐου 2022.

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, συνοδευόμενοι από πολυπληθή αποστολή με υπουργούς, πρυτάνεις και επιχειρηματίες, έρχονται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη από τις 2 έως τις 4 Μαΐου.

«Υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας, γι' αυτό αποφασίστηκε να διοργανωθεί αυτή η επίσκεψη στο ανώτερο επίπεδο», ανέφερε η πρέσβης του Βελγίου στην Αθήνα Françoise Gustin, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως επεσήμανε, είναι μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και το Βέλγιο μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία σε ότι αφορά τις προτεραιτότητες που έχει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή για ψηφιακή αναβάθμιση και ενεργειακή μετάβαση. «Οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπληρώνουν η μία την άλλη σε πολλά πράγματα. Είναι ιδιαίτερα σήμαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας» ανέφερε επίσης.

Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου - Η επίσκεψη στην Ελλάδα - Ποιους θα συναντήσουν

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου θα συνοδεύεται από μια αποστολή περίπου 70 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων:

  • 5 υπουργών,
  • 10 πρυτάνεων και
  • 17 CEOs βελγικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για επιχειρήσεις από τον κλάδο της ενέργειας και των τεχνολογιών, οι περισσότερες από τις οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι οι Fluxys, Eoly Energy, Nviso, Resilux, Jan De Nul, Union Wallonne Des Entreprises και Belven.

Η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου έρχεται στην Ελλάδα στις 2 Μαΐου μαζί με τον σύζυγό της, βασιλιά Φίλιππο
Η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου έρχεται στην Ελλάδα στις 2 Μαΐου μαζί με τον σύζυγό της, βασιλιά Φίλιππο © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, το βασιλικό ζεύγος θα συναντηθεί με:

  • Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,
  • τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και
  • τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Επίσκεψη σε Σούνιο και Μουσείο της Ακρόπολης στο πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου

Την Τρίτη 3 Μαΐου το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει ακόμη επισκέψεις στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΑΝΤΑΜΑ, στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, στο ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio, όπου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση, στον αρχαιολογικό χώρο Θορικού και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Τετάρτη 4 Μαΐου το βασιλικό ζεύγος θα ξεναγηθεί στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση της τεχνολογίας για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ θα υπογραφούν και δύο συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών.

Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου θα συναντηθούν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Αθήνα
Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου θα συναντηθούν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Αθήνα © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο χώρες, όπως και όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και καλούνται να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα του πώς θα αυξήσουν τη δυναμικότητα σε φυσικό αέριο και πώς θα καταφέρουν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Όπως επεσήμανε η πρέσβης, το Βέλγιο είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι έχει μικρή ακτογραμμή και η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όποτε θα γίνει ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση σε ότι αφορά την τεχνογνωσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τελευταία επίσκεψη βασιλικού ζεύγους από το Βέλγιο ήταν πριν από 21 χρόνια. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ