Ελλαδα

Πάσχα στο χωριό μετά από δυο χρόνια: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια

Μέτρα διευκόλυνσης των επιβατών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάσχα στο χωριό μετά από δυο χρόνια: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια
Πάσχα στο χωριό μετά από δυο χρόνια: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια © EUROKINNISSI

Πάσχα στο χωριό μετά από δυο χρόνια: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια λόγω της εξόδου των εκδρομέων.

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου αρχίζουν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν την πόλη για τις διακοπές του Πάσχα, δύο χρόνια μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Η κίνηση στα λιμάνια για πολλούς νησιωτικούς περιορισμούς είναι αυξημένη και το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών των οχημάτων, ενώ καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια πλοίων, 13 από τη Ραφήνα και 7 από το Λαύριο.

  • Χθες, Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 16 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 10.927 επιβάτες, 2.263 ΙΧ οχήματα, 660 φορτηγά και 329 δίκυκλα.
  • Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 22 απόπλοι πλοίων, ενώ έφυγαν για διάφορα νησιά του Αργοσαρωνικού 1.841 επιβάτες, 422 ΙΧ οχήματα, 45 φορτηγά και 52 δίκυκλα.
  • Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 8 απόπλοι, ενώ αναχώρησαν 2.365 επιβάτες, 715 ΙΧ οχήματα, 91 φορτηγά και 43 δίκυκλα.
  • Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν 5 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 517 επιβάτες, 212 ΙΧ οχήματα, 33 φορτηγά και 8 δίκυκλα.

Φέτος η πληρότητα στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και ταχύπλοα καταμαράν επιτρέπεται να είναι 100%.

Σημειώνεται, ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας (https://www.hcg.gr/el/gia-ton-polith/sas-endiaferei/enhmerwtika-entypa-epibatwn/xarta-dikaiwmatwn-epibatwn) υπάρχει και φέτος ενημερωτικό φυλλάδιο, που εξηγεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναγράφεται τι δικαιούται ο επιβάτης σε περίπτωση μη παροχής της θέσης ή του τύπου της καμπίνας που αναγράφεται στο εισιτήριο, στην περίπτωση που θέλει να ακυρώσει το εισιτήριό του αλλά και τι δικαιούται σε περίπτωση που το πλοίο καθυστερήσει να αναχωρήσει από το λιμάνι λόγω βλάβης.

Πάσχα 2022: Τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Τα μέτρα που ισχύουν το Πάσχα 2022 σε εστίαση και διασκέδαση, αναφέρονται στο νέο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στα μέτρα στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση τόσο στην εστίαση όσο και τη διασκέδαση. Στο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν, διεκρινίζεται επίσης πότε κάποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Πώς λειτουργούν εστίαση και διασκέδαση το Πάσχα 2022 - Τα μέτρα

Τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους (όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις) ή εμβολιασμένους με δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, προβλέπεται υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και διαθέτουν άδεια λειτουργείας για κατάστημα υγειοονομικού ενδιαφέροντος ο πελάτης πρέπει να επιδείξει:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για covid-19 (rapid test, μοριακό).

Μέχρι πότε ισχύουν τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό παραμένουν σε ισχύ για δύο εβδομάδες περίπου.

Ειδικότερα, τα έκτακτα μέτρα προστασίας από την covid-19 της Δημόσιας Υγείας θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Μαΐου.

Διευκρινίζεται ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση 1,5 μ. απόστασης.

Μέτρα στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα - Πώς πηγαίνουν οι πιστοί στις Ακολουθίες

Αναφορικά με τις Λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο ΦΕΚ επισημαίνεται πώς οι πιστοί θα παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες (12 Ευαγγέλια, Αποκαθήλωση, Επιτάφιος, Ανάσταση) στην εκκλησία.

Ειδικότερα, στις εκκλησίες οι πιστοί εισέρχονται αφού επιδείξουν:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικό νόσησης ή
  • αρνητικό διαγνωστικό τεστ covid-19.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στο εσωτερικό της εκκλησίας και του ιερού νερού. Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Στο ΦΕΚ για τα μέτρα με τα οποία κάνουμε Πάσχα φέτος διευκρινίζεται ότι υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ