Ελλαδα

Ισχυρό αναπτυξιακό μήνυμα από τη MYTILINEOS

Με έμφαση στην καινοτομία και επέκταση στα έργα ΑΠΕ οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
ΤΕΥΧΟΣ 823
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωογραφία φωτοβολταϊκών.

Η MYTILINEOS κατάφερε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον νέων εξελίξεων σε μια απαιτητική συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις.

Η MYTILINEOS ήταν η πρώτη εταιρεία που έθεσε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της στρατηγικής την ενεργειακή μετάβαση, καταφέρνοντας να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι εξελίξεις, σε μια απαιτητική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον ωστόσο κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που έθεσε, σημειώνοντας πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2021.

Πολύ συχνά οι εκθέσεις αναλυτών στέκονται στις προοπτικές της εταιρείας, παραθέτοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Στέκονται ιδιαίτερα στην περαιτέρω ενδυνάμωση του τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, με την ωρίμανση ενός portfolio ~5GW έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, τα οποία, σε συνδυασμό με τα ~2GW έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει η εταιρεία εντός Ελλάδος, δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο ΑΠΕ της τάξης των ~7GW.

Μάλιστα, έχουν κάνει λόγο για ανάπτυξη της εταιρείας που πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς η κερδοφορία αναμένεται να ενισχύεται σταθερά για τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, η Citi σε ανάλυσή της προσβλέπει σε τριπλασιασμό της κερδοφορίας της MYTILINEOS το 2024, σε σύγκριση με αυτήν του 2021.

ejo_0004.jpg

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική απόδοση, την οποία ο αναλυτής της Citi τοποθετεί στο ~5% το 2022 και στο ~8% το 2024, επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία είναι ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας Ανάπτυξης (Growth stock) και Αξίας (Value stock).
Σήμερα η MYTILINEOS είναι ο κορυφαίος παραγωγός και κατασκευαστής έργων ηλιακής ενέργειας και έργων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με ταχεία και στρατηγική ανάπτυξη στο εξωτερικό και με ισχυρές συνεργασίες.

Πρωτοπόρος στα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει μονάδες ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, στοχεύοντας σε περαιτέρω επέκταση σε περισσότερες χώρες, αύξηση του χαρτοφυλακίου και την έμφαση στα έργα αποθήκευσης ενέργειας, εδραιώνοντας τη θέση της διεθνώς.
Κομβικό ρόλο για τις σημαντικές επιδόσεις του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας έπαιξαν τα έργα Build, Operate & Transfer (BOT), καθώς κατά τη διάρκεια του 2021 η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δύο νέων συμφωνιών για διάθεση έργων 89MW και 100MW σε Ρουμανία και Ισπανία αντίστοιχα.
Στην ανοδική πορεία του τομέα συνετέλεσαν επίσης η συμβασιοποίηση και η εκκίνηση εργασιών σε μια σειρά έργων σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και στο Ουζμπεκιστάν. 

Μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να επεκτείνεται στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), κερδίζοντας πριν λίγες ημέρες την ανάθεση μίας νέας σύμβασης πώλησης ενέργειας από σύστημα αποθήκευσης, στην Ιταλική Δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024.

Η MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά στους ευρωπαϊκούς στόχους για ενεργειακή μετάβαση, με την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι τα συστήματα BESS αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης και βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές CO2, ενώ υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των έργων ΑΠΕ.

Η εταιρεία αναπτύσσει σήμερα 380 MW BESS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι περαιτέρω επέκταση της τάξης των 600 MW εντός του τρίτου τριμήνου του 2022. Επιπλέον, στην Ελλάδα η MYTILINEOS έχει συμφωνήσει για την απόκτηση 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εδραίωση της εταιρείας στα έργα ΑΠΕ συνεχίζεται και χαρακτηριστική της παγκόσμιας επέκτασης της MYTILINEOS είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 1.55MW στη Νότια Κορέα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, συνεπικουρώντας μάλιστα στους πράσινους στόχους της χώρας της Ασίας.

Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο έργο της ελληνικής πολυεθνικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή, καθώς αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες με επιτυχή διείσδυση στην αγορά της Ασίας.
Ένα ακόμη ορόσημο για τη στρατηγική επέκταση στα σχετικά έργα είναι η συμφωνία με την Aquila Capital για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 100 MW στη Νότια Ισπανία.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση κρίσεων κάθε είδους, όπως η πανδημία, οι πληθωριστικές πιέσεις και η ενεργειακή κρίση, η ΜYTILINEOS δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης στέλνοντας ισχυρό αναπτυξιακό μήνυμα.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ