Ελλαδα

Πρωτοπορία στον τομέα της κυκλικής οικονομίας

Η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Group Communications & Corporate Affairs Director της Polygreen, μας εξηγεί γιατί ένας κόσμος χωρίς απόβλητα μπορεί να είναι το μόνο μας μέλλον

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
ΤΕΥΧΟΣ 823
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Group Communications & Corporate Affairs Director της Polygreen
Η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Group Communications & Corporate Affairs Director της Polygreen

Polygreen: Η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Group Communications & Corporate Affairs Director μιλάει στην ATHENS VOICE για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα.

Η κυκλική οικονομία αποτελεί, πλέον, κεντρική πολιτική προτεραιότητα διεθνώς. Τι σημαίνει αυτό για την Polygreen και ποιες είναι οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο;
Για εμάς στην Polygreen η μετάβαση στην κυκλική οικονομία ταυτίζεται με την επιχειρηματική μας αποστολή αλλά και το όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα, όπου τίποτα δεν θα είναι περιττό, και όλα θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Όπως στη φύση, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν απόβλητα, αλλά τα πάντα αποκτούν μια δεύτερη ζωή, έτσι και στις ανθρώπινες κοινότητες, μικρές ή μεγάλες, μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλάζοντας την ίδια την έννοια αυτού που έως τώρα αποκαλούμε απόβλητο. Αυτό δεν είναι απλό, καθώς αγγίζει όχι μόνο τη φιλοσοφία ζωής μας, αλλά και τις ίδιες τις καθημερινές μας πρακτικές. Για αυτό και επιστρατεύουμε τόσο τις τεχνικές λύσεις, όσο και την τεχνολογία, την παιδεία αλλά και τον πολιτισμό, προκειμένου να αφυπνίσουμε τους πολίτες σχετικά με την προστασία του πλανήτη και τις εναλλακτικές που διαθέτουμε για να μειώσουμε το αρνητικό αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον.

Είναι βέβαιο ότι η προτεραιότητα που δίνεται πλέον στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία δημιουργεί νέες σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα αποτελέσει λαμπρό πεδίο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος μας στην Polygreen για το άμεσο μέλλον είναι να αναπτύσσουμε λύσεις κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας στον χώρο αλλά και την τεχνολογία, που σε δεύτερο χρόνο θα «εξάγουμε» σε άλλες χώρες του κόσμου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια, και στόχος μας είναι να συμβάλλουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτήν τη μετάβαση. 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Polygreen και σε ποιους απευθύνεται;
Βασικός τομέας δραστηριοποίησης της Polygreen στην Ελλάδα είναι η ανάπτυξη λύσεων κυκλικής οικονομίας, με επίκεντρο την ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής γίνεται μέσα από το Just Go Zero ,το πρώτο κίνημα για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα που, καταγράφοντας αυτές τις μέρες έναν χρόνο ζωής, μετρά σημαντικές συνεργασίες, νέους και κινητοποιημένους χρήστες, εμπλουτίζοντας παράλληλα διαρκώς τις υπηρεσίες του. Μέσα από την καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα Just Go Zero App, προσφέρουμε ήδη λύσεις διαχείρισης όλων σχεδόν των ρευμάτων αποβλήτων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, Παράλληλα, μόλις εγκαινιάσαμε την κατηγορία zero waste events με το Global Marketer Conference στις αρχές Απριλίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε διοργανώσεις όπως συνέδρια, ημερίδες, βραδιές βραβεύσεων κλπ. να μειώσουν, αν όχι να μηδενίσουν, το αποτύπωμά τους, ενώ τώρα ολοκληρώνεται και το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας της πρώτης κλειστής κοινότητας μηδενικών αποβλήτων στο νησί της Τήλου. 

Μέσα από την  πλατφόρμα του Just Go Zero γίνεται ήδη διαχείριση σε οργανικά υλικά (π.χ. υπολείμματα τροφίμων ή καφέ), ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) αλλά και ειδικά ρεύματα (μπαταρίες, λάμπες, μελάνια, ηλεκτρονικές συσκευές, αποτσίγαρα). Επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να είναι σίγουροι για τη μεταφορά, την πλήρη ιχνηλασιμότητα και τον τρόπο διαχείρισης των ροών που παράγουν, λαμβάνοντας και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ανακύκλωσης ή τελικής διάθεσης. 

Στόχος μας είναι το Just Go Zero να αποτελέσει ένα one-stop-shop σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, όπου ο χρήστης θα βρίσκει άμεσα τεχνολογικά προηγμένες, μετρήσιμες και αξιόπιστες λύσεις για οποιαδήποτε ανάγκη διαχείρισης αποβλήτων. 

Πέρα από τα παραπάνω, η Polygreen έχει και μια πλούσια δραστηριοποίηση εκτός Ελλάδας, η οποία, εκτός από τις πρακτικές μηδενικών αποβλήτων επεκτείνεται και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και στην ορθή και συνολική διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν είτε στην στεριά είτε στη θάλασσα.

Η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Group Communications & Corporate Affairs Director της Polygreen
Η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Group Communications & Corporate Affairs Director της Polygreen
 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχετε ανακοινώσει πολλά και σημαντικά ανοίγματα της Polygreen στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως την κοινοπραξία της evogreen και την εξαγορά της Βασιλακόπουλος Α.Ε. Με ποιο τρόπο μπόρεσε η εταιρεία να γίνει παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας και ποιοι είναι οι στόχοι για το κοντινό μέλλον;
Όλα όσα έχουμε πετύχει τους τελευταίους 12 μήνες οφείλονται στον συνδυασμό οράματος, τεχνογνωσίας, σκληρής δουλειάς αλλά και δημιουργικότητας. Πάνω από όλα όμως είναι το αποτέλεσμα του πάθους για αυτό που κάνουμε. Και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, σε κάθε μας μελλοντικό βήμα, θέτοντας φιλόδοξους στόχους και δουλεύοντας συστηματικά για την υλοποίησή τους. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξάγουμε περιβαλλοντική τεχνογνωσία σε αναδυόμενες διεθνείς αγορές και την ίδια στιγμή να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες στην Ελλάδα και να καθετοποιήσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας δημιουργώντας όφελος αλλά και προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Polygreen είναι να ευαισθητοποιεί τους καταναλωτές σε περιβαλλοντικά θέματα. Πώς το πετυχαίνετε αυτό;
Πιστεύουμε ότι η φροντίδα για το περιβάλλον είναι κυρίως θέμα παιδείας, πολιτισμού και αισθητικής. Με αυτή την αντίληψη έχουμε δημιουργήσει την πρωτοβουλία PCAI (Polygreen Culture and Art Initiative) μέσα από την οποία εκπαιδεύουμε, ευαισθητοποιούμε και καλλιεργούμε μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση με όχημα τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό. Πρόσφατα, εγκαινιάσαμε το «π», το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό στους Δελφούς, όπου μεταξύ άλλων σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις που μεταφέρουν το μήνυμα  της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας εντός και εκτός Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ