Ελλαδα

Πέθανε από κορωνοϊό ο Γιάννης Κυριόπουλος - Ποιος ήταν ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας

Νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος
© ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, κατέληξε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος, έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 75 ετών.

Ο ακαδημαϊκός, τριπλά εμβολιασμένος, νοσώντας από κορωνοϊό διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο. Μετά τη διάγνωση σοβαρής λοίμωξης διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου νοσηλεύθηκε διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με νόσο Covid-19.

Γιάννης Κυριόπουλος
© ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Γιάννης Κυριόπουλος: Ποιος ήταν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας

Ο Ιωάννης Κυριόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε ιατρική και επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική και τα Οικονομικά της Υγείας. Από το 1985 ήταν Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας. Tον Σεπτέμβριο του 2011 εκλέχτηκε για τέταρτη φορά Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Είχε, ακόμη, διατελέσει Σύμβουλος και Εμπειρογνώμων Διεθνών Οργανισμών και ανέπτυξε ευρεία δραστηριότητα στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και του Ευξείνου Πόντου. Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από διεθνείς οργανισμούς και ξένα Πανεπιστήμια.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στα Οικονομικά της Υγείας, στις Πολιτικές Υγείας και στην Κοινωνική Πολιτική και Ασφάλιση. Παράλληλα, οι ακαδημαϊκές του δραστηριότητες επεκτείνονταν στην παρουσίαση εργασιών σε εθνικές και διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια, δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικές και ειδικές εκδόσεις στο πεδίο των οικονομικών και της πολιτικής της υγείας.

Χρημάτισε μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας και διοίκησης υπηρεσιών υγείας, όπως του European Health Care Management Asso­ciation (EHMA), του Association of Schools of Public Health in European Region (ASPHER) και του International Association of Health Economics. Ακόμη είναι Πρόεδρος του Federation for International Cooperation of Health Services and Systems Research Centers (FICOSSER) και Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας (ΕΕΕΦ).

Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE, για την προσπάθεια που καταβάλλει η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα.

Στο βιβλίο του «Θεωρία και πολιτική στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη», εκδόσεις Καστανιώτη, αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας προβληματισμών και συζητήσεων σχετικά με τη φύση και το χαρακτήρα της υγείας, της κλινικής ιατρικής και της φροντίδας για την υγεία, όπως εμφανίζονται ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού και στην αυγή του 21ου αιώνα, επιχείρησε την ανίχνευση και αποσαφήνιση του πεδίου διαμόρφωσης των εννοιών της υγείας και της αρρώστιας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αποχαιρετά τον καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο 

Με ανάρτησή του στο facebook, o Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και πρώην υπουργός, υπογράμμισε τη συμβολή του Γιάννη Κυριόπουλου στο στήσιμο και τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος ήταν ένας σπουδαίος, πολυδιάστατος (a man of many parts) και σπάνιος άνθρωπος. Ήταν ο θεμελιωτής της πολιτικής και των οικονομικών της υγείας στη χώρα μας. Η συμβολή του στο στήσιμο, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν καθοριστική. 

Ήταν πρότυπο ακαδημαϊκού δασκάλου και υπόδειγμα δημοσίου διανοούμενου. Άφησε φεύγοντας ένα υπόδειγμα σοφίας για όσους/ες ήμασταν μαθητές του, για τους νέους φοιτητές, για ολόκληρη την κοινωνία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εύη, στον Ηλία και στον Διονύση» έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος για την απώλεια του ακαδημαϊκού Γιάννη Κυριόπουλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ