Ελλαδα

Νομική ΕΚΠΑ: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητή από καθηγητή

Ενήμεροι για την καταγγελία Πρύτανης και Υπουργείο Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Νομική ΕΚΠΑ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νομική ΕΚΠΑ: Ο Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση φοιτητή από καθηγητή - Τα μηνύματα στα social media και το «κόψιμο» στα μαθήματα.

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητή από καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ έκανε ο Σύλλογος Φοιτητών, εκδίδοντας ψήφισμα στο οποίο αναφέρει ότι ο εν λόγω καθηγητής παρενοχλεί σεξουαλική συστηματικά φοιτητές από την περίοδο που ήταν επιτηρητής, αλλά και ότι δεν δίστασε να «κόψει» πρωτοετή φοιτητή όταν εκείνος δεν θέλησε να προχωρήσει σε ερωτική επαφή μαζί του. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής του ΕΚΠΑ, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τον συγκεκριμένο καθηγητή, με τα αρχικά Χ.Χ. είναι πολλά. Ωστόσο, ένα από τα σοβαρότερα σημειώθηκε σε δια ζώσης εξεταστική πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια εξέτασης ο καθηγητής προσέγγιζε συνεχώς έναν φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Λίγες ώρες αργότερα του έστειλε αίτημα ακολούθησης στα social media και του συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ».

Στη συνέχεια οι φοιτητές περιγράφουν ότι ο συγκεκριμένος επικοινωνούσε με τον φοιτητή και τον εκβίαζε εμμέσως να απαντάει στα μηνύματά του για να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του. «Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του Χ.Χ. “Εμείς σεξ πότε θα κάνουμεˮ. Ο φοιτητής τρομοκρατήθηκε και τον μπλόκαρε από τα social media με αποτέλεσμα ο Χ.Χ. να τον κόψει με 2 στο μάθημα».

Στην ανακοίνωση των φοιτητών περιγράφεται η δυσκολία του φοιτητή να βρει το δίκιο του, τονίζεται ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν πολλά, αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Το κείμενο του ψηφίσματος του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής του ΕΚΠΑ
Το κείμενο του ψηφίσματος του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής του ΕΚΠΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Όλες οι φοιτητικές παρατάξεις υπογράφουν την καταγγελία - ψήφισμα

Την καταγγελία - ψήφισμα για τη συμπεριφορά του καθηγητή της Νομικής του ΕΚΠΑ υπογράφουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της ATHENS VOICE, ήδη είναι ενήμερος τόσο ο Πρύτανης, όσο και το Υπουργείο Παιδείας για την ύπαρξη της, ενώ εχθές Τρίτη, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρύτανη. 

Με την καταγγελία - ψήφισμά τους οι φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση του καθηγητή από τη Νομική του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας: «Εκμεταλλευόμενος, τη θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν. Η παρενόχληση αυτή εκ μέρους του καθηγητή Χ.Χ κανονικοποιείται, με αποτέλεσμα ακόμα και τα ίδια τα θύματα να αμφισβητούν τη σοβαρότητα αυτού που τους συμβαίνει, καθώς όπως και ο ίδιος τους στέλνει προσωπικά “μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου σχολίασαˮ, χειραγωγώντας με αυτό τον τρόπο τη σκέψη τους (gaslighting). Πρόκειται για μια βαθιά πατριαρχική συμπεριφορά, η οποία βασίζεται στην εξουσία που αντλεί τόσο από την ιδιότητά του όσο και από το φύλο του. Είναι άξιο απορίας πώς ένας τέτοιος άνθρωπος κρίθηκε κατάλληλος από το πανεπιστήμιο για αυτή τη θέση, καθώς η συμπεριφορά του αυτή επιδεικνύεται και δημόσια στο διαδίκτυο. 

» Τέτοια άτομα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στη σχολή μας και θα μας βρίσκουν πάντα ενωμένους και ενωμένες απέναντί τους! Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια μας που έχει υπάρξει θύμα παρενόχλησης. Αξίζουμε ένα περιβάλλον σπουδών που θα αισθανόμαστε όλοι και όλες μας ασφαλείς. Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του Χ.Χ από την Νομική Σχολή Αθηνών και την τοποθέτηση τόσο του τμήματος, όσο και του ιδρύματος», καταλήγει ο Σύλλογος Φοιτητών. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ