Ελλαδα

Πότε αλλάζει η ώρα - Ποια Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μπροστά

Τα επιχειρήματα για την κατάργησή της - Τι αποφασίστηκε στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγή ώρας 2022 σε θερινή αυτήν την Κυριακή 27 Μαρτίου
Αλλαγή ώρας 2022 σε θερινή αυτήν την Κυριακή 27 Μαρτίου © EUROKINISSI

Αλλαγή ώρας 2022 και πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταφορών για την Κυριακή 27 Μαρτίου τα ξημερώματα.

Αλλαγή ώρας 2022 και φέτος τον Μάρτιο την τελευταία Κυριακή του μήνα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, καθώς απομένουν λίγες ημέρες για να συμβεί αυτό.

Ειδικότερα, αυτήν την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, οι δείκτες των ρολογιών πηγαίνουν μπροστά, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η θερινή ώρα.

Έτσι, όταν το ρολόι δείξει 03.00 τα ξημερώματα, οι πολίτες καλούνται να το γυρίσουν μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04.00. Η συζήτηση για να καταργηθεί η αλλαγή ώρας στην Ευρώπη έχει σταματήσει λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Ακόμα και στις ΗΠΑ που η Γερουσία ψήφισε κατάργηση της χειμερινής ώρας, αρκετές πολιτείες γύρισαν τα ρολόγια μπροστά, υιοθετώντας τη θερινή ώρα.

Αλλαγή ώρας 2022: Η ανακοίνωση για τη θερινή ώρα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα» αναφέρει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή ώρας 2022.

«Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.» προσθέτει η ανακόινωση.

Θερινή ώρα ή χειμερινή; Ιδού η απορία

Αλλαγή ώρας: Τι έχει αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο

Η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων πήραν μέρος στην έρευνα αυτή είχε ταχθεί υπέρ στο να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική.

Σύμφωνα με την DW, μετά την εξαγγελία Γιούνκερ πολλά κράτη-μέλη πάγωσαν, πάτησαν φρένο και ζήτησαν χρόνο για να προσμετρήσουν τις συνέπειες. Δεν ήταν μόνο ορισμένοι κλάδοι, όπως η αεροναυτιλία, που φοβήθηκε τεράστιο χάος στους αιθέρες. Ακόμη και επιστήμονες χτύπησαν συναγερμό. Και βρέθηκε μέση λύση. Να δοθεί περισσότερος χρόνος. Οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν ότι το νωρίτερο το 2021 θα γίνονταν η τελευταία αλλαγή ώρας. Όλα αυτά, προ κορωνοϊού...

Τι συζητάει η Ε.Ε για την αλλαγή της ώρας | 26/03/2021 | ΕΡΤ

Πότε άλλαξε για πρώτη φορά η ώρα στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Αλλαγή ώρας: Τα επιχειρήματα για την κατάργησή της

Όσοι ζητούν να μην αλλάζει η ώρα, να καταργηθεί δηλαδή το μέτρο για αλλαγή ώρας, και οι δείκτες των ρολογιών να μην πηγαίνουν μπροστά και πίσω την Κυριακή, έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα. Συγκεκριμένα:

  • Η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.
  • Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους.
  • Όταν πάψει να αλλάζει η ώρα, το ανθρώπινο σώμα δεν θα χρειάζεται να προσαρμόζεται κάθε φορά στην αλλαγή της ώρας.
  • Η μόνιμη θερινή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ανάψουν τα φώτα τους αργά το βράδυ. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες έρευνες αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου είχε προβλέψει «τεράστια προβλήματα από μια παντοτινή θερινή ώρα, περισσότεροι διαβητικοί, καταθλιπτικοί, προβλήματα ύπνου και μάθησης, προσθήκη βάρους». Την ίδια στιγμή σε έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK-Gesundheit το 2019, το 29% των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για μια σειρά από παθήσεις τη χειμερινή ώρα, όπως διαταραχή ύπνου, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση διάρκειας πολλών εβδομάδων.

Η αλλαγή ώρας και η συνήθεια να γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά και πίσω επηρεάζουν το βιολογικό ρολόι, σύμφωνα με επιστήμονες
Η αλλαγή ώρας και η συνήθεια να γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά και πίσω επηρεάζουν το βιολογικό ρολόι, σύμφωνα με επιστήμονες © Pixabay

Κυρίως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, νιώθουν στο πετσί τους την αλλαγή ώρας. Χρονοβιολόγοι, που ερευνούν τον βιορυθμό του ανθρώπινου οργανισμού, επικροτούν την οριστική παραμονή στη χειμερινή ώρα και επισημαίνουν ότι η καλοκαιρινή είναι τεχνητή ώρα που «αφαιρεί φως το πρωί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή επίδοση και επιβαρύνει το σώμα το βράδυ με μιαν επιπλέον ώρα φωτός, όταν είναι ώρα για ύπνο». 

Το αν τελικά θα χρειαστεί να ψάξουμε και πάλι «πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά ή πίσω» παραμένει άγνωστο, καθώς στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και καιρό η απόφαση για κατάργηση στην αλλαγή ώρας. Σε κάθε περίπτωση αυτήν την Κυριακή 27 Μαρτίου 202 η αλλαγή ώρας 2022 θα γίνει κανονικά.

Πώς επηρεάζει η αλλαγή της ώρας τους βιολογικούς ρυθμούς του ανθρώπου | 22/3/22 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ