Κοσμος

Αλλαγή ώρας-ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε κατάργηση της χειμερινής ώρας

Ποιο το μέλλον του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρολόγια - Ώρα
Ρολόγια - Ώρα © Pixabay / Couleur

Αλλαγή ώρας: Κατάργηση της χειμερινής ώρας ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ - Τι υποστηρίζουν οι Αμερικανοί πολίτες και οι γερουσιαστές.

H Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε σήμερα (15/3) να καταργηθεί οριστικά η χειμερινή ώρα και οι ΗΠΑ να ακολουθούν στο εξής μόνο τη θερινή ώρα. 

«Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα στην ομιλία του συνέδεσε την αλλαγή της ώρας με την αύξηση «των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων».

Η χειμερινή ώρα «σκοτεινιάζει τη ζωή μας, κυριολεκτικά», σχολίασε ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ από το Ρόουντ Άιλαντ όπου τον Δεκέμβριο η νύχτα πέφτει γύρω στις 16.15. Με τη θερινή ώρα όμως ο ήλιος ανατέλλει και δύει πιο αργά.

 

Αλλαγή ώρας: Ποιο το μέλλον του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία

Σύμφωνα με το Reuters, το μέτρο εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και την υποστήριξη του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Την Κυριακή, το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών επανέλαβε τη θερινή ώρα, προχωρώντας μία ώρα μπροστά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν την τυπική ώρα τον Νοέμβριο του 2022. Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη πάρει θέση στο θέμα αυτό.

Η βασική ιδέα είναι ότι η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στους περισσότερους Αμερικανούς δεν αρέσει να αλλάζουν τα ρολόγια δύο φορές το χρόνο. Δηλώνουν ότι οι μέρες μετά την αλλαγή είναι συχνά μια ταραγμένη περίοδος για τη δημόσια υγεία. Κλιμάκιο επιστημόνων και πολιτικών παροτρύνει τη χώρα να σταματήσει να αλλάζει εντελώς τα ρολόγια και να επιλέξει ένα μόνιμο σύστημα ώρας.

Αλλαγή ώρας: Τι υποστηρίζουν όσοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης της χειμερινής ώρας

Ο ισχυρισμός ότι τα πιο σκοτεινά πρωινά και τα πιο φωτεινά βράδια θα ήταν ευεργέτημα για τη δημόσια υγεία δεν έχει μελετηθεί καλά, εν μέρει επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να διεξαχθούν εθνικά πειράματα για το θέμα. Και μάλιστα, πολλές σχετικές μελέτες είναι περιορισμένες και μερικές φορές αντιφατικές.

Ο γερουσιαστής Marco Rubio, ένας Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, υπήρξε ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της κατάργησης της χειμερινής ώρας, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να υποστούν την απώλεια ύπνου ή την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές το χρόνο. Τα πιο φωτεινά απογεύματα, είπε θα κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς, ξεκούραστους και πιο χαρούμενους. 

Σε μια μελέτη του 2017 από τη Δανία, οι επιστήμονες ανέλυσαν μια ψυχιατρική βάση δεδομένων με περισσότερους από 185.000 ανθρώπους από το 1995 έως το 2012. Διαπίστωσαν ότι η φθινοπωρινή μετάβαση στην τυπική ώρα συνδέθηκε με 11 τοις εκατό αύξηση στα καταθλιπτικά επεισόδια, μια επίδραση που χρειάστηκε 10 εβδομάδες για να εξαλειφθεί. 

Ορισμένοι υποστηρικτές λένε ότι η μόνιμη θερινή ώρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ανάψουν τα φώτα τους αργά το βράδυ, αν και οι περισσότερες έρευνες αμφισβητούν το αποτέλεσμα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2018 να καταργηθεί η χειμερινή ώρα το 2019. Όμως τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής αυτής της αλλαγής για το 2021. Έκτοτε, με την κρίση της πανδημίας της Covid-19, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times και Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ