Ελλαδα

Αγίου Αλεξίου γιορτή: Πότε γιορτάζει ο «Άνθρωπος του Θεού»

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 17 Μαρτίου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού
Άγιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού © Screenshot/ YouTube

Η γιορτή του Αγίου Αλεξίου είναι στις 17 Μαρτίου. Ποιος ήταν ο Άγιος Αλέξιος και γιατί γιορτάζει. Έμεινε στην ιστορία ως ο «άνθρωπος του Θεού».

Τη μνήμη του Αγίου Αλεξίου στις 17 Μαρτίου τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Άγιος Αλέξιος διακρίθηκε για τη βαθιά ευσέβεια και πίστη, αλλά και την άκρα ταπείνωση, άσκηση και εγκράτεια.

Η γιορτή του Αγίου Αλεξίου είναι μια από τις σημαντικές στο ορθόδοξο αγιολόγιο. Σημειώνεται ότι ο Άγιος Αλέξιος τιμάται ως πολιούχος και προστάτης άγιος στα Καλάβρυτα.

Στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Αλεξίου (δωρεά στη μονή από τον Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1398 μ.Χ). Η μνήμη του, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τιμάται στις 17 Μαρτίου.

Άφιξη της κάρας του Αγίου Αλεξίου στην πόλη των Καλαβρύτων (17-3-2021).

Άγιος Αλέξιος, ο επονομαζόμενος «Άνθρωπος του Θεού»

Ο Όσιος Αλέξιος γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Αρκαδίου (395 - 408 μ.Χ.) και Ονωρίου (395 - 423 μ.Χ.) από ευσεβείς και εύπορους γονείς.

Ο πατέρας του Ευφημιανός ήταν συγκλητικός και φιλόπτωχος. Καθημερινά παρέθετε τρεις τράπεζες στο σπίτι του για τα ορφανά, τις χήρες και τους ξένους που ήταν πτωχοί. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αγλαΐς και ήταν άτεκνη. Στη δέησή της να αποκτήσει παιδί, ο Θεός την εισάκουσε. Και τους χάρισε έναν γιο.

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού
Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού © sansimera.gr

Από μικρή ηλικία ο Άγιος Αλέξιος ένιωσε την επιθυμία να υπηρετήσει τον Κύριο. Κατά την παράδοση ενυμφεύθη σε νεαρή ηλικία μετά από επιμονή των γονέων του, αλλά την πρώτη νύχτα του γάμου εγκατέλειψε τη συζυγική εστία και μετέβη στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας (σημερινή Ούρφα Τουρκίας), όπου έζησε για δέκα χρόνια ως επαίτης. Όταν κινδύνευσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, παρά την εκτίμηση των ντόπιων για την αρετή του.

Ο Αλέξιος επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο με προορισμό την Ταρσό της Κιλικίας, αλλά στην πορεία το πλοίο έπεσε σε θύελλα και βρέθηκε στη Ρώμη. Δίχως να το πολυσκεφτεί κατέφυγε στην πατρική οικία και ζήτησε μια γωνιά για να μείνει, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Συνάντησε, όμως, τη γενική αδιαφορία και την περιφρόνηση, όπως αναφέρουν οι συναξαριστές. Έβλεπε τον πατέρα του και τη μητέρα του να περνούν από μπροστά του και να μην του δίνουν σημασία, ενώ οι δούλοι της οικογένειάς του τον ενέπαιζαν.

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού – Julia Hayes © ikonographics.net
Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού – Julia Hayes © ikonographics.net

Όταν κατάλαβε ότι πλησίαζε το τέλος του, ζήτησε ένα χαρτί στο οποίο έγραψε τα πάντα για τη ζωή του. Το χαρτί βρήκε με θεϊκή εντολή ο αυτοκράτορας του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους, Ονώριος, και το διάβασε ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου.

Ο Ονώριος και ο Αρχιεπίσκοπος μετέφεραν το τίμιο λείψανο του αγίου στο μέσο της πόλεως και κάλεσαν όλο το λαό για να έλθει να προσκυνήσει και να λάβει ευλογία. Όσοι προσέρχονταν και ασπάζονταν το τίμιο λείψανο, άλαλοι, κουφοί, τυφλοί, λεπροί, δαιμονισμένοι, όλοι θεραπεύονταν.

Γιατί ο Άγιος Αλέξιος ονομάστηκε «Άνθρωπος του Θεού»

Ο Αλέξιος ονομάστηκε «άνθρωπος του θεού», επειδή, όταν πέθανε, ακούστηκε ουράνια φωνή (του Θεού ή της Παναγίας), που φανέρωνε την αγιότητά του, λέγοντας: «Ζητήσατε τον άνθρωπο του Θεού». Ενδέχεται, όμως, να απαντούσε ο ίδιος ότι είναι άνθρωπος του Θεού, όταν τον ρωτούσαν ποιος είναι, για να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Η Κάρα του Αγίου Αλεξίου δωρήθηκε στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων το 1398 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Μανουήλ τον Παλαιολόγο. Κατά την πυρπόληση της Μονής από τους Οθωμανούς το 1585 μ.Χ. διασώθηκε από δύο μοναχούς.

Η Κάρα του Οσίου Αλεξίου
Η Κάρα του Οσίου Αλεξίου © kalavrytanews.com

Απολυτίκιο για τη γιορτή του Αγίου Aλεξίoυ - Ψάλλεται στις 17 Μαρτίου

«Εκ ρίζης εβλάστησας, περιφανούς και κλεινής, εκ πόλεως ήνθησας, βασιλικής και λαμπράς, Αλέξιε πάνσοφε· πάντων δ’ υπερφρονήσας, ως φθαρτών και ρεόντων, έσπευσας συναφθήναι, τω Χριστώ καί Δεσπότη. Αυτόν ουν εκδυσώπει αεί, υπέρ των ψυχών ημών».

Απολυτίκιο Αγ. Aλεξίoυ ανθρώπου του Θεού - 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

Τα Καλάβρυτα και η γιορτή του Αγίου Αλεξίου σε εικόνες

Σημειώνεται ότι στις 17 Μαρτίου του 2021 τα Καλάβρυτα τίμησαν, όπως κάθε χρόνο, τον πολιούχο και προστάτη Άγιο Αλέξιο.

Η λειτουργία και η πομπή σε δρόμους της πόλης έγιναν με όλα τα υγειονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό (μάσκα, αποστάσεις κ.λπ), όπως φαίνεται και στις ακόλουθες εικόνες.

Η εορτή του Αγίου Αλεξίου το 2021
Η εορτή του Αγίου Αλεξίου το 2021 © kalavrytanews.com

Η εορτή του Αγίου Αλεξίου το 2021
Η εορτή του Αγίου Αλεξίου το 2021 © kalavrytanews.com

Η εορτή του Αγίου Αλεξίου το 2021
Η εορτή του Αγίου Αλεξίου το 2021 © kalavrytanews.com

Με πληροφορίες από wikipedia, sansimera.gr, saint.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ