Ελλαδα

Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Παναγιώτης Φραντζής

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Παναγιώτης Φραντζής (επ.2)

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη νέα σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο δεύτερο επεισόδιο θα ακούσετε την ιστορία του Παναγιώτη Φραντζή.

Τον Ιούνιο του 1987 έγινε ένα έγκλημα που συνδέθηκε τόσο με τις εντυπώσεις και τα στερεότυπα γύρω από τέτοια εγκλήματα, όπως προβλήθηκαν από εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης. Στην οδό Αιλιανού στα Κάτω Πατήσια ένας ρακοσυλλέκτης, αναζητώντας γραμματόσημα, βρήκε μέσα σε κάδο, διπλωμένο σε σακούλες σκουπιδιών, τον ακέφαλο κορμό από γυναικείο σώμα. Κινητοποιήθηκε αμέσως η Αστυνομία και η είδηση είχε τεράστια απήχηση στα κρατικά κανάλια (μόνο αυτά υπήρχαν το 1987) και στις εφημερίδες. Το πρωτόγνωρο συμβάν συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Μέσα στις μακάβριες σακούλες υπήρχε και μια απόδειξη από κρεοπωλείο, στην οδό Κνωσού, κοντά στο σπίτι του Παναγιώτη Φραντζή. Ο δράστης είχε αφήσει ίχνη αλλά οι αστυνομικοί δεν χρειάστηκε να τον ψάξουν. Το ίδιο απόγευμα, πριν ακόμη πιστοποιηθεί η ταυτότητα του πτώματος, ο 27χρονος Παναγιώτης Φραντζής παραδόθηκε στα γραφεία της Γ.Α.Δ.Α. και ομολόγησε: «Σκότωσα τη γυναίκα μου. Ήταν ατύχημα».

Όπως δεν έπαψε ως το τέλος να υποστηρίζει ο Παναγιώτης Φραντζής, ο θάνατος της γυναίκας του προκλήθηκε από ατύχημα. Έσπρωξε τη Ζωή, εκείνη χτύπησε στην κόγχη του κρεβατιού, έπεσε νεκρή κι εκείνος πανικοβλήθηκε. Τότε αποφάσισε να εξαφανίσει το πτώμα και να ισχυριστεί ότι η γυναίκα του τον εγκατέλειψε. 

Στη δίκη του κατηγορουμένου ο εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική καταδίκη του, έστω και αν η ποινή είχε καταργηθεί από το 1972, λέγοντας: «Κανένα ζώο του ζωικού βασιλείου δεν θα έκανε τέτοιο έγκλημα». Ήταν όμως το έγκλημα αυτό καθεαυτό περισσότερο ειδεχθές από οποιοδήποτε άλλο; Και τελικά αποτιμήθηκε ποινικά η πράξη ή απομένει η σύγχυση με ό,τι συνέβη γύρω από αυτή;


Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ