Ελλαδα

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τις σχολικές εκδρομές - Πότε ξεκινούν

Με rapid test στις πολυήμερες εκδρομές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολεία: Οι μικροί μαθητές μπαίνουν στις τάξεις τους
Σχολεία: Οι μικροί μαθητές μπαίνουν στις τάξεις τους © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Νέα μέτρα: Οι σχολικές εκδρομές και οι διευκρινίσεις για τις πολυήμερες και μονοήμερες εκδρομές - Σε ποια περίπτωση θα κάνουν rapid test οι μαθητές.

Τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (16/2) και μεταξύ αυτών η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για τις σχολικές εκδρομές, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται. 

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της επιτροπής είπαν «ναι» στο να ξεκινήσουν και πάλι οι σχολικές εκδρομές από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι πολυήμερες θα ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου.

Νέα μέτρα - Σχολικές εκδρομές: Τι ισχύει για τις μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές

Οι σχολικές εκδρομές επιτρέπονται εκ νέου από το Σάββατο (16/02). Ωστόσο, οι πολυήμερες μπορούν να γίνονται από την 1η Μαρτίου με συγκεκριμένα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας, όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές οι οποίες έχουν διανυκτέρευση, πρέπει να κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους. Αυτό ισχύει τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. «Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί» επισημαίνει ακόμη το Υπουργείο Παιδείας.

Νέα μέτρα - Σχολικές εκδρομές: Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.

  • Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
  • Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ». 
  •  

Νέα μέτρα: Η εισήγηση της επιτροπής για χαλάρωση σε διασκέδαση και γήπεδα

Αναλυτικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τα ακόλουθα νέα μέτρα:

Γήπεδα: Να αυξηθεί η πληρότητα στο 50%. Μέχρι σήμερα το ποσοστό είχε οριστεί στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
 

Εστίαση και διασκέδαση: Επιτρέπονται οι όρθιοι. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είχε εισηγηθεί αλλαγές στα μέτρα στην εστίαση, ζητώντας να καταργηθεί το όριο ατόμων ανά τραπέζι -όπως και έγινε.

Δήλωση για τη νέα χαλάρωση των μέτρων έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ