Ελλαδα

Άρση μέτρων: Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή για Απόκριες & γήπεδα

Η εισήγηση της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρμα στο Πατρινό Καρναβάλι του 2019
Πατρινό Καρναβάλι © EUROKINISSI

Άρση μέτρων: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Απόκριες 2022 & πληρότητα στα γήπεδα - Τι υποστηρίζουν καθηγητές για τη διασκέδαση.

Σήμερα Τετάρτη (16/2) αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφανθεί για τις Απόκριες 2022, την πληρότητα στα γήπεδα, τις σχολικές εκδρομές και τη διασκέδαση με την επιστροφή των ορθίων. Η εισήγηση της κυβέρνησης είναι η μερική άρση των μέτρων.

Ειδικοί έχουν τοποθετηθεί ήδη για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να θυσιαστούν προκειμένου να μας επιτραπεί να κάνουμε Πάσχα στο χωριό έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια. Άλλωστε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχει επισημάνει ότι οι μεγάλες εκδηλώσεις για τις απόκριες 2022 θα αποτελέσουν εστία υπερμετάδοσης. Πληροφορίες θέλουν η επιτροπή να επιτρέπει τις μικρές εκδηλώσεις και σίγουρα όχι τις παρελάσεις. Ήδη ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανακοίνωσε ότι για ακόμη μία φορά δεν θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική παρέλαση για το ξακουστό Πατρινό Καρναβάλι. 

Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, το Μαξίμου θα εισηγηθεί στην επιτροπή αύξηση πληρότητας στα γήπεδα άνω του 50%. Ανάλογο αίτημα προς τα γήπεδα, είχε γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η επιτροπή δεν το ενέκρινε, διατηρώντας το πλαφόν του 10% επί της χωρητικότητας των γηπέδων, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Παρότι πληροφορίες θέλουν το ζήτημα της διασκέδασης με όρθιος θαμώνες να συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, χθες (15/2) ο κ. Εξαδάκτυλος διέψευσε την πληροφορία, σημειώνοντας: «Κάποια στιγμή ξέρουμε ότι παραβιάζεται το μέτρο. Φοβόμαστε τα μεγάλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που η τήρηση των κανόνων είναι δύσκολη».

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70,8% του γενικού πληθυσμού, ενώ την αναμνηστική δόση έχει κάνει μετά την παρέλευση του επταμήνου το 93,2% των δικαιούχων. 

Τζανάκης: Είμαστε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης

Την πορεία σταθεροποίησης της πανδημίας επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης όλων των δεικτών και σε πορεία σταθεροποίησης» είπε ο καθηγητής και τόνισε ότι τόσο οι νοσηλείες όσο και οι θάνατοι αποκλιμακώνονται.

Ο κ. Τζανάκης εκτιμά ότι προς το τέλος του μήνα οι θάνατοι θα είναι κάτω από 70, καθώς οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν προ τριών εβδομάδων. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα, είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να άρουμε όλα τα μέτρα. Τη μάσκα πρέπει να την κρατήσουμε», σημείωσε. 

Σήμερα | Ν. Τζανάκης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα

Πάνω από 20.000 τα κρούσματα εχθές Τρίτη (15/2)

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 21.412 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 77 θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ νοσοκομείων ανά την ελληνική επικράτεια είναι 489.

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.412, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

» Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.216.411 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 395 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.338 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

» Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.917 θάνατοι. 3 Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ