Ελλαδα

Ανεμβολίαστοι 60 ετών και άνω: Πώς θα βεβαιώνεται το πρόστιμο

Ποιοι εξαιρούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο
Εμβόλιο © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Ανεμβολίαστοι 60 ετών και άνω: Πώς γίνεται η βεβαίωση του προστίμου και ποιοι εξαιρούνται.

Σε ΦΕΚ δίνονται οι διευκρινίσεις για τη διαδικασία βεβαίωσης του προστίμου που επιβάλλεται κάθε μήνα σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η άντληση των στοιχείων των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών θα γίνει ψηφιακά με διασταυρώσεις από τις βάσεις δεδομένων όπως της ΗΔΙΚΑ και του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, ώστε να ταυτοποιηθούν με τους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των υπόχρεων.

Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ και το πρόστιμο θα πηγαίνει στο Taxisnet των υπόχρεων. Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, έως τις 15 του μήνα που ακολουθεί την έκδοση της πράξης με τη χρήση κωδικού πληρωμής με ονομασία «ταυτότητα οφειλής». Αν δεν καταβληθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να το καταβάλει με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβολή προστίμου

Στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα δεν περιλαμβάνονται:

  • όσες κατηγορίες εργαζομένων υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021. Τα σχετικά δεδομένα αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τους εργαζόμενους που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021
  • οι πολίτες ηλικίας από 96 ετών και άνω
  • τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ΑΦΜ
  • τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ’ εντολήν στο εξωτερικό, που διαβιβάζονται στη ΓΓΠΣΔΔ από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίας
  • όσοι έχουν αποβιώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου

Περαιτέρω αντλούνται από την ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα από το Μητρώο φορολογουμένων της και τις φορολογικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1), μέσω Διαλειτουργικότητας, που έχει δοθεί για τον σκοπό αυτό από την ΑΑΔΕ στη ΓΓΠΣΔΔ, προκειμένου να μην συμπεριλαμβάνονται:

  • όσοι δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου
  • όσοι έχουν τεθεί σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου
  • οι πολίτες που δεν θεωρούνται φορολογικά ενεργοί μέσω της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ούτε της συμπερίληψης τους σε δήλωση τρίτων ως εξαρτώμενα μέλη κατά τα φορολογικά έτη 2018 έως 2020.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ