Ελλαδα

Τι λένε οι επιστήμονες για 4η δόση - Τι ισχύει με τον long covid

«Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες για long covid», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας
Ενημέρωση για τον κορωνοιό © ΕΡΤ/screenshot

Οι επιστήμονες εμφανίζονται σκεπτικοί για την τέταρτη δόση ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα βρετανική μελέτη για το σύνδρομο long covid, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το οποίο οφείλεται σε φλεγμομνώδη αντίδραση και εμφανίζεται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη του ατόμου με κορωνοϊό. «Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

«Η Βρετανία δημοσίευσε μελέτη για τη συχνότητα του long covid με αυτοαναφορές και καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού με προσυμπτωματολογία που μοιάζει με long covid», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα περιελάμβανε ομάδες όλων των ηλικιών και σε ένα ποσοστό 3%-12% αυτών υπήρχαν συμπτώματα long covid ακόμα και μετά από 12 εβδομάδες. 

Ωστόσο, σημείωσε, ότι φαίνεται ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα για long covid σύνδρομο.

Tι γίνεται με την τέταρτη δόση

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τη χορήγηση 4ης δόσης.

«Ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) υποστηρίζει ότι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ στο Ισραήλ που έχει ξεκινήσει η χορήγηση 4ης δόση μείωσε μεν κρούσματα, αλλά ακόμα δεν έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις νοσηλείες», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως επισήμανε η ίδια, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η αύξηση των δόσεων δε θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή της ανάδυσης νέων στελεχών. «Μεγάλο στοίχημα αποτελεί να παρασκευαστούν νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση του ιού», κατέληξε. 

Η Όμικρον 2 και η τρίτη δόση

«Είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος των γνώσεων που έχουν συγκεντρωθεί αυτό το διάστημα για την Όμικρον, μόλις σε 2 μήνες», είπε. «Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης για την αποτροπή των λοιμώξεων είναι στο 50%», είπε για να προσθέσει ότι «το 50% είναι κριτήριο -σύμφωνα με τον FDA- χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό».

«Η χορήγηση της 3ης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «και με την Όμικρον, με την 3η δόση επιτυγχάνονται ποσοστά που είχαμε και για την Δέλτα».

Αναφερθείσα στα συμπεράσματα τριών μελετών, «με 3 δόσεις η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 83%-90% για την Όμικρον». Επικαλούμενη τον Έρικ Τόπολ, είπε ότι είναι «μεγάλη τύχη ένα εμβόλιο, μετά από τόσους μήνες που κυκλοφορεί, και με την μετάλλαξη Όμικρον, να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ