Ελλαδα

Μάσκες KN95 και FFP2: Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγοράσετε

Τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στην εξωτερική πλευρά - Αναλυτικές οδηγίες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης με μάσκα ΚΝ95 διασχίζει διάβαση πεζών στο κέντρο της Αθήνας
Πολίτης με μάσκα ΚΝ95 διασχίζει διάβαση πεζών στο κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι μάσκες ΚΝ95 ή FFP2 έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Τα 6 σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν από την αγορά. Οδηγίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι μάσκες ΚΝ95 και FFP2 για τον κορωνοϊό έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών εν μέσω πανδημίας Covid. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τις αγοράζουν.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι μάσκες ΚΝ95 και FFP2 μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση κορωνοϊού.

Πρόκειται για μάσκες με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιογενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών, εξηγούν ειδικοί. Η χρήση τους στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ, ωστόσο υπάρχει πάντα η εναλλακτική της διπλής μάσκας.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις στην αγορά με μάσκες τέτοιου τύπου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

«Η επιλογή των μέσων προστασίας της αναπνοής (μάσκες FFP2) πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι μάσκες προστασίας της αναπνοής συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας και τα πρότυπα που θέτει η ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία» αναφέρει το υπουργείο.

Τα 6 σημεία SOS στις μάσκες KN95 και FFP2 πριν από την αγορά

Στην ανακοίνωση δίνεται έμφαση σε 6 σημεία - κλειδιά, που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες πριν προμηθευτούν μάσκες ΚΝ95 και FFP2. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μάλιστα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι σχετικές φωτογραφίες με συγκεκριμένες επισημάνσεις. Αναλυτικά:

  • Η μάσκα και η συσκευασία της φέρει οπωσδήποτε τη σήμανση «CE» με τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Με την εν λόγω σήμανση, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η μάσκα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ) 2016/425 για τα ΜΑΠ.
  • Η σήμανση CE συνοδεύεται από έναν τετραψήφιο αριθμό, που προσδιορίζει τον οργανισμό πιστοποίησης της μάσκας (κοινοποιημένος οργανισμός-Notified Body –NB). O κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης της μάσκας. Οι οργανισμοί κοινοποίησης με έγκυρη κοινοποίηση για ΜΑΠ φαίνονται σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα της Κομισιόν.
  • Επί της μάσκας πρέπει επιπλέον της σήμανσης CE να αναγράφονται οι παρακάτω επισημάνσεις:
  1. Η ταυτότητα/διακριτικός τίτλος/εμπορικό σήμα του κατασκευαστή
  2. Το όνομα/ο τύπος του προϊόντος
  3. Ο αριθμός και η έκδοση του προτύπου EN 149:2001+A1:2009
  4. Η κατηγορία FFP2. Η κατηγορία FFP2 δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 95%. Η επιλογή της FFP2 δεν αποκλείει την κατηγορία FFP3 που δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 99%).
  5. Η ένδειξη ΝR (Non Reusable – Μιας χρήσης) ή R (Reusable – Πολλαπλών χρήσεων).

Τα 6 σημεία που προσέχουμε σε μάσκα KN95 πριν την αγοράσουμε

  • Πρέπει να είναι κατάλληλα συσκευασμένη. Η συσκευασία, πρέπει, πέραν του CE και του τετραψήφιου αριθμού, να φέρει τις ακόλουθες επισημάνσεις:
  1. Ημερομηνία παραγωγής και διάρκεια ζωής του προϊόντος
  2. Οδηγίες χρήσης/προφυλάξεις ασφαλείας/προειδοποιήσεις στα ελληνικά, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται για την ασφαλή χρήση του προϊόντος. Εναλλακτικά οι οδηγίες μπορούν να εσωκλείονται στη συσκευασία.
  3. Στοιχεία κατασκευαστή
  4. Στοιχεία εισαγωγέα όταν προέρχεται από τρίτη χώρα
  5. Αριθμό και έκδοση προτύπου (EN 149:2001+A1:2009)
  6. Κατηγορία FFP2
  7. Επισήμανση ΝR ή R
  8. Όνομα/τύπο προϊόντος

Στη μάσκα FFP2 η επισήμανση CE είναι απαραίτητη

  • Μάσκες προστασίας της αναπνοής, που φέρουν την ένδειξη ΚΝ95 ή Ν95 υποδηλώνοντας συμμόρφωση με το εθνικό πρότυπο Κίνας GB2626-2019 ή 2006 και το εθνικό πρότυπο Αμερικής NIOSH-42CFR84 αντίστοιχα, επιτρέπεται να διατίθενται για χρήση στην ελληνική αγορά μόνον εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία και φέρουν οπωσδήποτε σήμανση CE και τις λοιπές αναφερόμενες παραπάνω επισημάνσεις.
  • Οι καταναλωτές, για ευνόητους λόγους, πρέπει να αποφεύγουν την προμήθεια μεμονωμένων μασκών, όταν η συσκευασία τους δεν φέρει τις παραπάνω επισημάνσεις και αποτελεί περιεχόμενο μεγαλύτερης συσκευασίας (χύδην διάθεση).

«Μαϊμού» μάσκες ΚΝ95 και FFP2 - Συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην ανακοίνωσή του για τις μάσκες ΚΝ95 και FFP2, γνωστοποιεί ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε στενή συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της χώρας ελέγχει συστηματικά την εισαγωγή μασκών από τρίτες χώρες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Κοπέλα με μάσκα ΚΝ95/FFP2 στη Θεσσαλονίκη
Κοπέλα με μάσκα ΚΝ95/FFP2 στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σε κάθε περίπτωση όταν ο καταναλωτής αντιληφθεί παρεκκλίσεις από τις παραπάνω απαιτήσεις όσον αφορά στις μάσκες ΚΝ95 και FFP2, έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά οι μάσκες ΚΝ-95 και FFP2

Οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι γνωστές με δύο ονομασίες. Ως ΚΝ95 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής τους στις ΗΠΑ, και ως FFP2 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής τους στην Ευρώπη. Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για να μπορέσει κάποιος με ασφάλεια να χρησιμοποιήσει ξανά τις μάσκες αυτές. Συγκεκριμένα:

  1. Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα, ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
  2. Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  4. Αφήστε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα 3-4 ημερών, ώστε να έχουν εξαλειφθεί τα σταγονίδια των ιών πάνω της.
  5. Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, ωστόσο για σιγουριά κάποιος μπορεί να τη χρησιμοποιεί μετά από μία εβδομάδα.

Πως να επαναχρησιμοποιήσετε τη μάσκα ΚΝ95 | 12/1/22 | ΕΡΤ

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης σε αναλυτικές οδηγίες για το ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός για τη διπλή μάσκα ξεκαθαρίζει ότι οι μάσκες ΚΝ95 και FFP2 πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνες τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ