Ελλαδα

Μαγιορκίνης: Τι ισχύει με τις επαναλοιμώξεις της Όμικρον

Πότε θα κλείσει τον κύκλο της η νέα μετάλλαξη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο ρόλος της μετάλλαξης Omicron στις επαναμολύνσεις
Αθήνα © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Γκίκας Μαγιορκίνης: Τι ισχύει με τις επαναλοιμώξεις.

Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη μετάλλαξη Όμικρον είναι αυξημένος σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, ανέφερε, μιλώντας στο ertnews.gr, ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης επικαλέστηκε ως προς αυτό στοιχεία που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μέσω των επαναλοιμώξεων, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, μαζί με την Όμικρον , αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις.

Ακόμα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα ο κύκλος της νέας μετάλλαξης και θα πρέπει να περιμένουμε γι' αυτό τους επόμενους έναν με δύο μήνες. 

«Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Όμικρον ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Όμικρον ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση, οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά.

»Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Όμικρον. Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Όμικρον εκ νέου με Όμικρον και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30-40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση.

»Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40-50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση, γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Όμικρον είναι κάτι σχετικά φρέσκο, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες, για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Omicron πάνω στην Όμικρον», είπε αναλυτικά ο επίκουρος καθηγητής.

Μαγιορκίνης: Μαζί με τη μετάλλαξη Όμικρον κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις

Παράλληλα ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε: «Δεν θεωρώ ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με την Όμικρον αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις. Οπότε, εάν κάποιος πέρασε την Όμικρον και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Όμικρον, ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό.

»Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε. Η επαναλοίμωξη με Όμικρον έχει σίγουρα να κάνει με το γεγονός ότι ξεφεύγει από την ανοσολογική απάντηση από προηγούμενα στελέχη. Αυτό είναι πολύ καλά καταγεγραμμένο, οπότε σίγουρα σχετίζεται με αυτό».

Όμικρον: «Επιβράδυνση αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της»

«Είναι προφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιβράδυνση της Όμικρον, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της, ενώ ο ρυθμός των θανάτων δεν έχει ανέβει -κάτι που είναι αρκετά σημαντικό.

Ακόμα όμως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της  Όμικρον, οπότε περιμένουμε τους επόμενους έναν με δύο μήνες να κλείσει κι αυτός ο κύκλος. Πρέπει πάντως να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση ενός νέου στελέχους», κατέληξε σχετικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ