Ελλαδα

Novartis: Καλούνται σε απολογία Βαξεβάνης και Παπαδάκου

Ξεκίνησε η διαδικασία απολογιών των μη πολιτικών προσώπων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπόθεση Novartis: Στάλθηκαν κλήσεις σε απολογία μη πολιτικών προσώπων - Απολογούνται Βαξεβάνης, Παπαδάκου.

Η ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) για την υπόθεση της Novartis, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, έχει εισέλθει στο στάδιο των απολογιών των μη πολιτικών προσώπων στα οποία έχουν αποσταλεί κλήσεις προς απολογία.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν κληθεί σε απολογία κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι δημοσιογράφοι, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης. Ο τελευταίος καλείται να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2022 για το αδίκημα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.

Ακόμη, η κ. Παπαδάκου έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς ζητάει την ακύρωση της κλήσης της σε απολογία για δικονομικούς λόγους.

Υπόθεση Novartis: Η Γιάννα Παπαδάκου ζητάει την ακύρωση της ποινικής δίωξης της

Σημειώνεται ότι η δημοσιογράφος, Γιάννα Παπαδάκου, κατέθεσε στο Δικαστικό Συμβούλιο του υπουργοδικείου (περί ευθύνης υπουργών) που ερευνά την υπόθεση της Novartis, αίτηση με την οποία ζητεί την ακύρωση της κλήσης σε απολογία της και της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της, καθώς παραβιάστηκε και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπόθεση Novartis: Δεν αίρεται η προστασία στους μάρτυρες

Υπεθυμίζεται ότι επιλύθηκε το θέμα που είχε προκύψει για το πώς θα μπορούσαν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δύο τον αριθμό, στην υπόθεση της Novartis με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου μετά από απόφαση της Βουλής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η αρμόδια εισαγγελέας, που υπηρετεί στην Οικονομική Εισαγγελία, έκρινε ότι οι εν λόγω μάρτυρες, οι οποίοι είχαν καταγγείλει δέκα πολιτικούς για δωροληψία, ανάμεσα τους και πρώην πρωθυπουργούς και σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη – ήταν τα μόνα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους – θα μείνουν σε καθεστώς προστασίας για δύο ακόμα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστά τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά και λοιπά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις