Ελλαδα

Εμβολιασμός: Τι ισχύει για τα παιδιά με συμπτώματα λοίμωξης

Αναλυτικές οδηγίες παιδιάτρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Εμβολιασμός παιδιών
Κορωνοϊός - Εμβολιασμός παιδιών © EPA/SASCHA STEINBACH

Οδηγίες από τους παιδιάτρους για τον εμβολιασμό παιδιών. Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό παιδιών κατά του κορωνοϊού εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων.

Συγκεκριμένα, οι παιδίατροι ενημερώνουν τους γονείς των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης (πυρετό, βήχα, συνάχι, εμετούς ή διάρροιες) ή γενικότερα είναι αδιάθετα, πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό του παιδιού τους κατά της νόσου covid-19, να μιλήσουν πρώτα με τον παιδίατρό τους και να ζητήσουν να το εξετάσει.

Εμβολιασμός παιδιών για τον κορωνοϊό
Εμβολιασμός παιδιών για τον κορωνοϊό © EPA/SASCHA STEINBACH

Με τα σχολεία ανοιχτά και την κοινωνία σε πλήρη κινητικότητα, η γρίπη και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού την περίοδο αυτή θα ταλαιπωρήσουν μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας βήχας μπορεί να είναι αποτέλεσμα βρογχίτιδας ή πνευμονίας, ή ακόμα και μόλυνσης με την παραλλαγή όμικρον του κορωνοϊού», σημειώνουν οι γιατροί.

Παιδίατροι: «Εμβολιάστε τα παιδιά σας»

Για όσα είναι με πυρετό την ημέρα του εμβολιασμού, ή 1-2 ημέρες πριν, ας επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο που τα παρακολουθεί. Ας ζητήσουν να τα εξετάσει και στην περίπτωση που θα τους συστήσει να αναβάλουν τον εμβολιασμό, να ακολουθήσουν την συμβουλή του.

«Εμβολιάστε τα παιδιά σας κατά της Covid-19. Το εμβόλιο της Pfizer στα παιδιά έχει αποδειχτεί ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Παιδιά και εμβολιασμός: Τι ισχύει για την 3η δόση

Σε σημαντικές διευκρινίσεις που αφορούν τους εφήβους και τα παιδιά, σε σχέση με τον εμβολιασμό και τη νόσηση, προχώρησε τη Δευτέρα (10/01) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
  • Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ