Ελλαδα

Εμβολιασμός: Τρίτη δόση σε κάτω των 18 ετών - Τι ισχύει (βίντεο)

Πόσες δόσεις εμβολίου κάνουν τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι
Το mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε παιδιά, τρίτη δόση εμβολίου και εμβόλια κατά της Covid-19.

Ολοκληρώθηκε η live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν όλα τα νεότερα για την επιχείρηση «Ελευθερία».

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 27.766 κρούσματα και 85 νεκροί.

«Tο ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας σήμερα επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε αρχικά η κα Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν χαθεί εκατομμύρια ώρες εκπαιδευτικής διαδικασίας τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας». Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τόσο μαθητές όσο και γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορωνοϊού στα παιδιά.

Πόσες δόσεις εμβολίου κάνουν τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει σύσταση να γίνει σε άτομα κάτω των 18 ετών, εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως ανοσοκαταστολή.

«Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης δόσης. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής του ατόμου λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων» διευκρίνισε.

Επίσης, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χορηγείται μία δόση εμβολίου στα παιδιά που έχουν νοσήσει, τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

«Στα παιδιά εφήβους με διαπιστευμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση, δεν χρειάζεται η επιπλέον δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμβόλιο Pfizer για τον κορωνοϊό σε παιδιά - Πόσο αποτελεσματικό είναι

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορωνοϊό, παρουσίασε στοιχεία μελέτης για το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με τα οποία είναι αποτελεσματικό.

Αναφερόμενη σε άλλη έρευνα τόνισε πως υπάρχει 91% προστασία με δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer από το σύνδρομο MIS-C.

«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ» διευκρίνισε.

Πόσο πιθανή είναι η τέταρτη δόση εμβολίου - Τι απάντησε η Μαρία Θεοδωρίδου

Σχετικά με την τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό ξεκαθάρισε ότι «είναι κάτι για το μέλλον, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Η επιτροπή εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανασκόπησε τα δεδομένα και κατέληξε στο ότι το πρόγραμμα με την 3η δόση προστατεύει. Όλες οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στην 3η δόση. Η 4η δόση είναι κάτι για το μέλλον με τη μεταβολή επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων» σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Περισσότερα από 37.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πάνω από 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και περισότερα από 37.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.  

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ