Ελλαδα

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Να μη μειωθεί η τιμή στο μοριακό»

Υπάρχουν κίνδυνοι για την αξιοπιστία των τεστ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μοριακό τεστ
Μοριακό τεστ © Pixabay

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει αντιρρήσεις για τη σχεδιαζόμενη μείωση στη τιμή του μοριακού PCR τεστ.

«Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το πλαφόν στην τιμή για το μοριακό τεστ PCR, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι στα 60 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. «Γεγονός, που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος» εξηγεί.

Και προσθέτει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests. «Το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου» προτείνει.

Η τιμή για το μοριακό τεστ (PCR) - Πώς διαμορφώνεται - Τι θα συμβεί στα μικρά εργαστήρια

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

«Η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους» προειδοποιεί.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ