Ελλαδα

Τσακρής: Στο 70% τα ποσοστά της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Αττική

«Η νέα μετάλλαξη Ομικρον δεν θα επικρατήσει, έχει ήδη κυριαρχήσει»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης με μάσκα
Πολίτης με μάσκα © Unsplash

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής αναφέρθηκε στην κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική.

Για την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής.

«Η νέα μετάλλαξη Ομικρον δεν θα επικρατήσει, έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής «Ομικρον» στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%».

Ακόμα, διευκρίνισε ότι «οι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση που νόσησαν είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Μετάλλαξη Όμικρον - Καπραβέλος: Μπροστά μας το χειρότερο σενάριο

Την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα άμεσα τόνισε ο διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Είχαμε μία δύσκολη εφημερία και πάλι, είχαμε 45 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση. Πάνω από 100 προσελεύσεις. Από τους 45 οι τρεις μόνο ήταν εμβολιασμένοι, όλοι οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολίαστοι. Δεν έχουμε άλλα λόγια, πλέον μου είναι αδιανόητο να φοβούνται το όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας και όχι την ασθένεια. Αυτό που βιώνουμε κάθε μέρα είναι ανεπανάληπτο. Αυτές τις τραγωδίες τις βλέπουμε κι εμείς στα νοσοκομεία», ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από τον Νοέμβρη, ενώ οι εικόνες συνωστισμού στα νυχτερινά κέντρα λόγω των εορτών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Μετάλλαξη Όμικρον - Καπραβέλος: Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο 

«Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της Omicron, παρά το ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Δέλτα. Βλέπουμε τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες. Τα όρια του συστήματος υγείας έχουν ξεπεραστεί. Εδώ και αρκετό διάστημα έχω πει ότι έπρεπε να μπουν ανώδυνα περιοριστικά μέτρα, να ελέγξουμε τους συνωστισμούς. Τουλάχιστον να περιοριστεί η κινητικότητα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στους άνω των 50 ετών.

«Ήδη οι μελέτες λένε ότι δεν υπάρχουν τόσο βαριές περιπτώσεις με την Omicron, όμως είναι υπερμεταδοτική. Το καλοκαίρι με την Δέλτα γονατίσαμε, τους λέγαμε να πάρουν μέτρα, μας αγνόησαν. Επειδή πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω και ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων. Βλέπω δρακόντεια μέτρα σε θεατές και συνωστισμούς, δεν βλέπω περιορισμούς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Βλέπω επίταση των εμβολιασμών. Αυτό είναι το όπλο μας, όχι να κλειστούμε στα σπίτια μας».

Κι ενώ δεν έχει ακόμα κοπάσει η μετάλλαξη Δέλτα, όλα δείχνουν πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται κύμα κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Omicron και ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα.

«Τώρα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα, τώρα υπάρχουν συνωστισμοί. Τώρα πρέπει να τους περιορίσουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα πράγματα», κατέληξε.

Σαρηγιάννης: Κυρίαρχη η Όμικρον μέχρι το τέλος του έτους

 

Για την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στα κρούσματα του κορωνοϊού μέχρι το τέλος του έτους μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικότερα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «η Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στη χώρας μας» και πρόσθεσε πως «με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Όμικρον αντιστοιχεί στο 20% των κρουσμάτων».

Ακόμα, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι «μέχρι το τέλος του έτους, η Όμικρον θα αφορά σε πάνω από το 50% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά την επικράτησή της στη χώρας, με δεδομένη την ταχύτητα αύξησης της διασποράς της».

Ως προς την επιρροή της μετάλλαξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επεσήμανε ότι «μέχρι τις 3 Ιανουαρίου οι νοσηλείες θα συνεχίσουν να πέφτουν, εντούτοις στη συνέχεια, είναι πιθανό να ασκηθούν νέες πιέσεις στα νοσοκομεία. Αυτό δεν θα αφορά στις ΜΕΘ, αν και ενδέχεται να ακολουθήσουν αργότερα, εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα».

Τέλος, μίλησε ξανά για την σημασία της τρίτης δόσης, σημειώνοντας ότι «έχει εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση».

Αχ. Γραβάνης: «Δεν τελειώνει η πανδημία με τη μετάλλαξη Όμικρον»

«Δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η εικόνα της λοίμωξης το επόμενο διάστημα». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Θα εξαρτηθεί πόσο δύσκολοι θα είναι και από τη συμπεριφορά των πολιτών. 

Τα μέτρα που αφορά στη μάσκα είναι πολύ σημαντικά», τόνισε ο κ. Γραβάνης 

Μάλιστα κάλεσε να χρησιμοποιούμε τη μάσκα ΚΝ95 και FFP2 πανοτύ όπου βρισκόμαστε με συνανθρώπους μας, είτε είμαστε στο σπίτι στη δουλειά, είτε εξωτερικά. «Αν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όλοι μας, η πιθανότητα λοίμωξης ακόμα και σε συνωστισμό κάτω από ένα μέτρο  είναι 0,4-1% », σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Γραβάνης κατέληξε: «Έχουμε δυο μεγάλα όπλα τις μάσκες και τα εμβόλια, πρέπει να εμβολιαστούμε ταχύτατα. Όσοι πιο πολλοί εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις, και όσοι εμβολιαστεί με την τρίτη δόση τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα να μπούμε σε μερικό ή γενικό lockdown».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός
«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός

Πλέον είναι απαραίτητο, πρέπει να κατανοηθούν τα αίτια. Απαιτείται να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε τα αγόρια όπως εκπαιδεύτηκαν οι πατεράδες τους. Να τους βοηθήσουμε να κατέβουν από το βάθρο τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.