Ελλαδα

Νέα μέτρα: Ποιες είναι οι μάσκες KN-95 για σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Πώς προστατεύουν και τι είχε δείξει γερμανική έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα μέτρα: Ποιες είναι οι μάσκες KN-95 για σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
Μάσκα για τον κορωνοϊό © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Ποιες είναι οι μάσκες KN-95 που θα φοράμε για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Στις νέες εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για την αναχαίτιση της πανδημίας, συμπεριλαμβάνεται η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ΚΝ95, για την είσοδο των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η μάσκα τύπου KN95 διαθέτει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2:

  • Προσφέρουν προστασία 94-95%,
  • Είναι μίας χρήσης 
  • Δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη μάσκα φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο για αυστηρότερη προστασία.

Έρευνα: Οι μάσκες KN95 μειώνουν πολύ κάτω από 1% την πιθανότητα μόλυνσης

Παλαιότερη γερμανική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Μάσκες για τον κορωνοϊό: Τα συμπεράσματα της έρευνας

  • Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορωνοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.
  • Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά).
  • Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.
  • Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).
  • Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορωνοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο.
  • Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι έως 10%.
  • Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δύο άνθρωποι,ο ένας με τον κορωνοϊό και ο άλλος χωρίς, δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού.
  • Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορωνοϊό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ