Ελλαδα

Ο Ευ. Βενιζέλος και η Κ. Σακελλαροπούλου για την διάσημη... RBG

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας προλόγισε την ελληνική έκδοση του βιβλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
[348782] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ρ.Μ. ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ "ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΙΑ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ρ.Μ. ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ "ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΙΑ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο έργο, την προσωπικότητα αλλά και την παρακαταθήκη που άφησε η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, αναφέρθηκαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο έργο, την προσωπικότητα αλλά και την παρακαταθήκη που άφησε η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μια δικαστής που έγραψε ιστορία ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά την παρουσίαση του βιβλίου της «Με δικά μου λόγια» που κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδόσεις Aθens Bookstore Publication.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, η οποία και προλόγισε την ελληνική έκδοση του βιβλίου.

[348782] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ρ.Μ. ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ "ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΙΑ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ρ.Μ. ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ "ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΙΑ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

 

 

Όπως εξάλλου ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου συνέβαλε με την απεριόριστη εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο της συγγραφέως, να γίνει η RBG - ήδη ένα «λαϊκό είδωλο» («pop idol») στην Αμερική - γνωστή και στο ελληνικό κοινό.

«Πρέπει να δούμε το βιβλίο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και ως ένα εγχειρίδιο σχετικά με το πώς λειτουργεί η συνταγματική Δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δικαστές, οι οποίοι έχουν συνείδηση της σημασίας του ρόλου τους και της ισχύος της» σημείωσε ο Ε. Βενιζέλος. «Pop idol», εξήγησε στη συνέχεια, «δεν σημαίνει πως αναζητάς τη συμπόρευση με το κοινό αίσθημα. Η στιγμή που ο δικαστής καταξιώνεται και γίνεται ιστορικά σημαντικός, είναι η στιγμή που θα διαφωνήσει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα στο όνομα του Συντάγματος, λαμβάνοντας μια αντιδημοφιλή θέση.

[348782] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ρ.Μ. ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ "ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΙΑ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ρ.Μ. ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ "ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΟΓΙΑ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

 

 

«Η δημοφιλής θέση δεν είναι μόνο εύκολη, αλλά ανοίγει και την πόρτα στον νομικό λαϊκισμό. Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν γαλβανωμένη στη συνείδηση του φύλου της, στη συνείδηση της θρησκείας της, στις προσωπικές και ακαδημαϊκές της εμπειρίες. Και ήταν και μια σημαντική προσωπικότητα η οποία επηρέασε τη Δικαιοσύνη» κατέληξε.

«Η έκδοση αυτή είναι και σπάνια και σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα» τόνισε από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, που, αφού εξομολήγηθηκε την «ημιμάθειά» της σχετικά με το έργο και την προσωπικότητα της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, ανέφερε πως «εντυπωσιάστηκε διπλά και τριπλά από μια γυναίκα που 'δημιούργησε' δίκαιο, ανέτρεψε παρωχημένους νόμους, έγραψε αποφάσεις υπέρ της ισότητας των γυναικών και των μειονοτήτων και κατά των διακρίσεων».

Για τη «μακροχρόνια επίδραση που είχε στα δικαιώματα των γυναικών», μίλησε από την πλευρά της η Μαίη Ζαννή, συνιδρύτρια της οργάνωσης Women Αct, για να αναφερθεί στη συνέχεια στην πρόοδο που πρέπει να συντελεστεί σε έναν κόσμο που οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης της δημόσιας σφαίρας. «Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, υπερασπίστηκε με θάρρος και πίστη ως μέλος του ανώτατου δικαστηρίου τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, καθώς και τις φιλελεύθερες αξίες της δημοκρατίας».

Στην ανάγκη να είναι οι νόμοι τόσο εύληπτοι ώστε να γίνονται κατανοητοί από τους μη νομομαθείς, αναφέρθηκε τέλος ο δικηγόρος Αντύπας Καρίπογλου. «Κι εμείς οι δικηγόροι, πολλές φορές δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι λέει ο νόμος, καθώς χρησιμοποιούνται περίπλοκες εκφράσεις και σχήματα, με αχρείαστους πολλές φορές όρους» πρόσθεσε. Επομένως, το βιβλίο αυτό συνιστά ένα «μεγάλο εκδοτικό γεγονός, καθώς αποδεικνύει πως ότι η νομική σκέψη, ο νόμος και η δικαιοσύνη, μπορούν να γίνουν με την κατάλληλη γλώσσα εύκολα αντιληπτά».

 Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ