Ελλαδα

Κακοκαιρία: Υπερχειλίζουν επικίνδυνα ποταμοί στη χώρα (βίντεο)

12 μποφόρ στην Κέρκυρα – Πλημμυρικά φαινόμενα στην Ήπειρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία
Κακοκαιρία © ΕΡΤ

Το χαμηλό βαρομετρικό πλήττει το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, με κύριο χαρακτηριστικό ανέμους και βροχές που απειλούν με πλημμυρικά φαινόμενα.

Από τα ξημερώματα το χαμηλό βαρομετρικό πλήττει το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, με κύριο χαρακτηριστικό ανέμους που στην Κέρκυρα έφτασαν ως και τα 12 μποφόρ και βροχές που ήδη προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Ιωαννίνων.

Μέχρι το βράδυ αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία, ενώ στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική δεν προβλέπονται ακραία φαινόμενα. Την Κυριακή η βελτίωση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα.

Η κακοκαιρία η οποία πλήττει το Αγρίνιο είχε ως αποτέλεσμα να έχει ανέβει η στάθμη του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία και να δοθεί εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου. 

Η ανακοίνωση του Δήμου Αγρινίου:

«Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Η κακοκαιρία έχει ξεκινήσει την επέλασή της από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ όσο περνάει η ώρα κι άλλες περιοχές μπαίνουν στο «μάτι» της. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυροί νοτιάδες που θα φτάνουν σε ένταση τα 8-9 μποφόρ, πρόσκαιρα και τα 10, τόσο στα πελάγη αλλά ακόμα και στην Αττική.

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Φούσκωσε ο Αχέροντας στην Θεσπρωτία 

Η Ήπειρος βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο επίκεντρο της κακοκαιρίας όπου οι ποταμοί Καλαμάς και Αχέροντας έχουν υπερχειλίσει  και είναι στα όρια να πνίξουν καλλιέργειες, κυρίως στις περιοχές Βρυσέλλας (Καλαμάς) και Γλυκής – Ποταμιάς (Αχέροντας). Το κεντρικό λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας έχει εκδώσει έκτακτες οδηγίες για αντιμετώπιση θυελλωδών ανέμων. 

Σε βίντεο που μετέδωσε το prevezanews.gr, φαίνεται η στάθμη του νερού να βρίσκεται πολύ ψηλά. Μάλιστα, επιχείρηση στην άκρη του ποταμού έχει ήδη πλημμυρίσει ενώ τα νερά έχουν βγει σε σημείο του δρόμου στο χωριό.

11/12/21 ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, τις επόμενες ώρες το ύψος της στάθμης θα ανέβει και άλλο.

Στο νομό Ιωαννίνων διαπιστώνονται πλημμυρικά φαινόμενα Περιμετρικά της Εγνατίας Οδού, ενώ στην Ιόνια Οδό έκλεισε προσωρινά η κυκλοφορία στον κόμβο Τερόβου.

Τρίκαλα: Καταπτώσεις βράχων – Ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών

 

Στα Τρίκαλα με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Πηνειός ποταμός στο Βαλομάνδρι

Σύμφωνα με όσα τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στην ηλεκτροδότηση των νοτίων προαστίων, αφού οι ισχυροί άνεμοι ρίχνουν κλαδιά σε γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός συστήματος.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στην Βούλα, την Βουλιαγμένη και την Άνω Γλυφάδα.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς, οι διακοπές αντιμετωπίζονται με χρόνο αποκατάστασης από 20 λεπτά έως μια ώρα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες που κινούνται καθώς οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και ειδικά στις παραλιακές περιοχές τα κύματα έχουν βγει μέχρι το πεζοδρόμιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ