Ελλαδα

Πανελλήνιες 2022: Οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα

Τι ισχύει ανά επιστημονικό πεδίο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις Πανελλήνιες 2022 οι συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα σε όλα τα επιστημονικά πεδία ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας για τις Πανελλήνιες 2022 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σήμερα Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021. Αφορούν όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Ειδικότερα, το Yπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν και εστάλησαν προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο οι Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Σημειώνεται ότι:

  • Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.
  • Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%.
  • Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%.
  • Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Αναλυτικά, όλες οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλήνιες 2022 όσον αφορά:

Συντελεστές βαρύτητας ΕΠΑΛ

Συντελεστές βαρύτητας ΓΕΛ

Για να δείτε τους συντελεστές βαρύτητας σε πίνακες μπορείτε να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

[[{"fid":"919351","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Η ανακοίνωση για τους συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο αφορά όσους θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις