Ελλαδα

Ζακ Κωστόπουλος: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη

Τι πρόκειται να συζητηθεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζακ Κωστόπουλος
Ζακ Κωστόπουλος © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του ΜΟΔ η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου - Τι πρόκειται να συζητηθεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, συνεχίζεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Αναμένεται να εξεταστούν τα λεγόμενα των μαρτύρων από το πρωινό εκείνο που οδήγησε στον θάνατο του ακτιβιστή.

Με αιτήματα φορέων και άλλων, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΗΕΑ, προς τη διοίκηση του Πρωτοδικείου αλλά και προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξασφάλιση μεγαλύτερης αίθουσας για την διεξαγωγή της δίκης, η διαδικασία που ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου συνεχίζεται σήμερα στην ίδια αίθουσα.

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Εικόνες από τη δίκη
Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Εικόνες από τη δίκη © Eurokinissi

Κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου είναι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης, εντός του καταστήματος του οποίου εισήλθε το θύμα και ένας μεσίτης, και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο . Όλοι τους κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Μετά τις καταθέσεις των γονιών και του αδελφού του 33χρονου ακτιβιστή που άνοιξαν την ακροαματική διαδικασία η δίκη σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί με τις καταθέσεις μαρτύρων, από τον κατάλογο των 41 που εκφωνήθηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβουν οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην οδό Γλάδστωνος την κρίσιμη στιγμή, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο 33χρονος ακτιβιστής βρέθηκε εντός του καταστήματος του ενός εκ των έξι κατηγορουμένων, "για άγνωστο λόγο", σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, "κυνηγημένος" σύμφωνα με τους οικείους του. 

Κατάθεση θα δώσουν και οι ιατροδικαστές που η επιστημονική τους άποψη είναι σημαντική, για το πώς ακριβώς επήλθε το τραγικό αποτέλεσμα και την επίδραση που είχαν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε πριν ξεψυχήσει αιμόφυρτος ο Ζακ Κωστόπουλος.

Σημαία με το πρόσωπο του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου στο Athens Pride
Σημαία με το πρόσωπο δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου στο Athens Pride © Eurokinissi

Το δικαστήριο θα επιχειρήσει να ανασύρει κάθε λεπτομέρεια, κάθε παρατήρηση και κάθε δεδομένο που θα δώσουν οι αυτόπτες του συγκλονιστικού θανάτου του 33χρονου, ώστε να αναβιώσουν όσα έλαβαν χώρα από την στιγμή που ο Κωστόπουλος βρέθηκε στον επίμαχο πεζόδρομο μέχρι το θάνατό του.

Στην διάθεση των παραγόντων της δίκης είναι το βιντεοληπτικό  υλικό που καταγράφηκε από την οδό Γλάδστωνος και από όσα έγιναν όταν εγκλωβίστηκε εντός του κοσμηματοπωλείου ο Ζακ Κωστόπουλος. Το επίμαχο υλικό από την αρχή, κατά την πρώτη συνεδρίαση, συμφωνήθηκε με την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση ότι θα αξιοποιηθεί ώστε να έχουν οι δικαστές και οι παράγοντες πλήρη αντίληψη για όσα έγιναν στην οδό Γλάδστωνος και την θέση που είχαν κατηγορούμενοι και θύμα στον χώρο, αλλά και προκειμένου επ' αυτού να μπορούν να εξεταστούν αυτόπτες μάρτυρες.

Εκτός της δικαστικής αίθουσας και σήμερα θα βρίσκονται δεκάδες φίλοι και μέλη οργανώσεων διεκδικώντας "δικαιοσύνη για τον Ζακ/ZackieOh".

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ