Ελλαδα

Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ- Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από το Σάββατο τίθενται σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοιού που αφορούν όλη την επικράτεια.

Ενεργοποιούνται το Σάββατο τα μέτρα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών στην εργασία τους και σε τομείς όπως η εστίαση και ψυχαγωγία.

Τα νέα μέτρα έρχονται μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανασχέσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας, η οποία μετρά καθημερινά εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς.

Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του υπουργού υγείας, τα παιδιά θα χρειάζονται self test για να έχουν πρόσβαση στους μεικτους χώρους.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο Σάββατο είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Αυστηροί έλεγχοι από 8.000 αστυνομικούς

Την ίδια ώρα, παραμένουν 8.000 αστυνομικοί σε όλη την χώρα σε περίπου 1.900 συνεργεία αμιγώς της Αστυνομίας που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο των ελέγχων τήρησης των μέτρων για τον Covid-19, σε όλη την χώρα και πρόσθετα μικτά συνεργεία ελέγχων με την συμμετοχή της Αρχής Διαφάνειας και άλλων φορέων.

Στην ουσία, πρακτικά για την ΕΛ.ΑΣ. δεν αλλάζει κάτι, αυτό που αλλάζει όμως είναι οι έλεγχοι να είναι ακόμα πιο αυστηροί, πέρα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κομμωτήρια κλπ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ