Ελλαδα

Μητροπολίτης Δωδώνης: Να κοπεί ο μισθός σε ανεμβολίαστους ιερείς

Δεν δέχεται την είσοδο πιστών στην εκκλησία με αρνητικό rapid test

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος προτείνει να μείνουν έξω από την εκκλησία όσοι πιστοί είναι ανεμβολίαστοι για κορωνοϊό
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος προτείνει να μείνουν έξω από την εκκλησία όσοι πιστοί είναι ανεμβολίαστοι για κορωνοϊό © EUROKINISSI

Ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος προτείνει να μην πληρώνονται οι ανεμβολίαστοι παπάδες και να μην μπαίνουν σε εκκλησίες οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Μητροπολίτης Δωδώνης είχε προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Εκκλησία. Σε νέα του δήλωση ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ζητεί να απαγορεύεται η είσοδος σε εκκλησίες και ιερούς ναούς για πιστούς που είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, προτείνει να κοπεί ο μισθός στους ανεμβολίαστους ιερείς.

«Πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδου στους ναούς σε πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες», τονίζει.

Και ξεκαθαρίζει: «Θα πρέπει με μια απόφαση δύο γραμμών να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει, να του κόψουν τον μισθό». Στις δηλώσεις που έκανε στο Πρώτο Πρόγραμμα, επέμεινε ότι πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «εκείνοι μάλιστα οι οποίοι ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις». «Για να δούμε τότε, θα έρθει να του σταθεί εκείνος που τον παροτρύνει να κάνει αυτήν την ανοησία, γιατί πρόκειται περί ανοησίας, όχι περί ανοσίας», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να σωθούν η κοινωνία, η οικογένεια και οι δουλειές του κόσμου.

Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσαν οι πιστοί να δείχνουν αρνητικό rapid test για την είσοδό τους σε ιερούς ναούς και εκκλησίες, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε ότι μια τέτοια πρόταση δεν τον βρίσκει σύμφωνο, ενώ εξέφρασε και την επιφύλαξή του για το αν το συγκεκριμένο μέτρο θα τηρηθεί για την είσοδο του κόσμου στα καταστήματα. «Αν για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνεις πρωί-βράδυ στην εκκλησία, είναι δυνατόν να κάνεις αυτή τη δουλειά;» αναρωτήθηκε.

Καυστικός ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για τους ανεμβολίαστους ιερείς

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτουν μόνοι τους τους εαυτούς τους εκτός εκκλησίας».
 

«Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων, και επομένως η διοίκηση από τους κανόνες έχει το δικαίωμα να επιβάλλει συνοδικώς τις όποιες αποφάσεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας. Όταν ένας πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας. Αν δεν ξέρει ο κάθε πιστός αυτόν τον κανόνα, τότε να πάει να γίνει Ιεχωβάς, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αλλά αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τους παπάδες. Όταν ο παπάς τον παροτρύνει να μην κάνει εμβόλιο, μπορεί μετά να μην τον βάλει στην εκκλησία;» εξηγεί.

«Τι θα κάνει ο κόσμος; Όσοι παροτρύνονται από τους παπάδες θα σκεφτούν τι θα κάνουν όταν εμβολιαστούν οι ιερείς», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία πήρε αποφάσεις και παρότρυνε για τους εμβολιασμούς.

Αφού τονίζει ότι «οι αντιεμβολιαστές δεν είναι άνθρωποι της Εκκλησίας», ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος εκτιμά ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται, αλλά είναι αρκετοί. «Είναι χαλασμένοι στο μυαλό οι άνθρωποι αυτοί, έχει χαλάσει η βαλβίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Κάνε αγιασμό αλλά πάρε και μια γάτα» - Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δωδώνης για τη Θεία Κοινωνία και τον κορωνοϊό

Κλείνοντας, ο κ. Χρυσόστομος δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός με τη Θεία Κοινωνία. «Αλλά όπως λέει μια παροιμία, "Κάνε αγιασμό αλλά πάρε και μια γάτα". Δεν χαλάει το πράγμα ούτε ως προς την πίστη, ούτε οτιδήποτε. Έχω δει θαύματα και θαύματα στη ζωή μου, στον Άγιο Διονύσιο, το θέμα είναι να είναι επιδεκτικός του θαύματος ο άνθρωπος. Δεν είναι το θαύμα μόνο ο άγιος, είσαι κι εσύ. Πρέπει να είσαι συνεπής στις αποφάσεις της Εκκλησίας για να γίνει το θαύμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με δυναμισμό και προσευχή, να τους φωτίσει ο Θεός να βρουν τον σωστό δρόμο. Όταν μιλάνε για τσιπάκια, μιλάνε για πατατάκια, όχι για το τσιπ που το έχουμε όλοι μαζί με το κινητό μας», καταλήγει ο Μητροπολίτης Δωδώνης για τους πιστούς και τους ιερωμένους που είναι ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ