Ελλαδα

Κορωνοϊός: Προβλέψεις για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων

Από αυτούς το 5% με 7% θα καταλήξει στο νοσοκομείο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προβλέψεις πως το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν από κορωνοϊό ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι - Από αυτούς το 5% με 7% θα καταλήξει στο νοσοκομείο.

Την εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι πραγματοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο περίπου ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΔΥ,  στο διάστημα 25 -31 Οκτωβρίου, ως προς το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Κιλκίς (2,26%), η Λάρισα (2,12%) και η Μαγνησία (2,07%). Η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα άλλωστε το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές και τους γιατρούς να σημαίνουν συναγερμό για τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Κορωνοϊός: 6.150 κρούσματα χθες ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Την κατανομή για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ. Για ένα ακόμη 24ωρο η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ μεγάλη είναι η διασπορά του ιού σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στην Αττική.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 6.150 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και 49 νέοι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid-19. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 431.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πάνω από 6.000. Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε «μαύρο» ρεκόρ με 6.700 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο, με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται πολύ. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Στην Αττική εντοπίζονται 1.267 κρούσματα σήμερα (εκ των οποίων τα 277 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών) και στη Θεσσαλονίκη 999. Ακολουθούν η Λάρισα με 427 κρούσματα σήμερα και η Αχαΐα με 238. Την πρώτη 5άδα με τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες νέες μολύνσεις Covid-19 το τελευταίο 24ωρο συμπληρώνει η Μαγνησία με 234.

Ακολουθούν οι Σέρρες με 153 κρούσματα σήμερα, η Ημαθία με 134, η Πιερία με 131, ο Έβρος με 129 και τα Τρίκαλα με 121. Κοζάνη και Ιωάννινα είναι δύο ακόμη περιοχές με τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, καθώς εντός των διοικητικών τους ορίων εντοπίζονται 116 και 100 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη (3/11), τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.12 (95% ΔΕ: 1.05 – 1.18).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε εμβόλιο, δεν πάμε σε lockdown

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα πάει σε νέο lockdown, δεδομένου ότι αυτή τη φορά υπάρχει το εμβόλιο με φόντο την «έκρηξη κρουσμάτων» των τελευταίων ημέρων. 

Με αυτή την ερώτηση ξεκίνησε συνέντευξή του στο Mega όπου είπε «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κρατών όσο δεν υπήρχε το εμβόλιο. Τώρα που υπάρχει, δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου. «Υπάρχουν ρωγμές στο τείχος ανοσίας, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες». 

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα τεστ στην Ευρώπη», ανέφερε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως «δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου». 

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απάντησε πως: «Η κυβέρνηση ήρθε σε σύγκρουση με την εκκλησία και κλείσαμε τους ναούς. Το ζήτημα μας δεν είναι οι εκκλησίες μόνο, αλλά η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας. Το μόνο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα έχουμε τεστ στις εκκλησίες; Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα rapid test στους πιστούς, όπως θα γίνεται στα καταστήματα και την εστίαση. Για τα Σώματα Ασφαλείας… Δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει αυτούς τους συμπολίτες μας. Κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν τη συζητάμε για τα Σώματα Ασφαλείας». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ