Ελλαδα

Κυκλώνας «Νέαρχος»: Ο 5ος ισχυρότερος στο Ιόνιο από το 2016

Αξιοσημείωτη η συχνότητα εμφάνισης των βαρομετρικών συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά στο Ιόνιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συννεφιά - Κακοκαιρία
Συννεφιά - Κακοκαιρία © Eurokinissi

O «Νέαρχος» ήταν ο πέμπτος ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο από το 2016, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Ο πέμπτος πιο ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο από το 2016 ήταν ο «Νέαρχος», σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Ειδικότερα, όπως παρατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι πλέον αξιοσημείωτη η συχνότητα εμφάνισης των βαρομετρικών συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά στο Ιόνιο Πέλαγος κατά τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς από το 2016 έχουν σχηματιστεί πέντε ισχυροί μεσογειακοί κυκλώνες με διάρκεια άνω των 24 ωρών. Μάλιστα, οι τέσσερις από αυτούς (Trixie, Ζήνων, Ξενοφών, Ιανός) επηρέασαν την Ελλάδα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Κλιματολογικές μελέτες δείχνουν ότι αυτού του είδους τα βαρομετρικά χαμηλά μπορούν να εμφανιστούν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με συχνότητα περίπου μία ή δύο φορές ανά έτος, όμως από το 2011 δεν έχει εμφανιστεί μεσογειακός κυκλώνας στη Δυτική Μεσόγειο, δηλαδή δυτικότερα από την Ιταλία. Επιπροσθέτως, παρατηρείται μια αύξηση της έντασης των μεσογειακών κυκλώνων κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες όμως έδιναν το μέγιστο της εμφάνισής τους στη Θάλασσα των Βαλεαρίδων, στην Ισπανία.

Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια μελέτης των μεσογειακών κυκλώνων και έκδοσης ενός επιστημονικού ορισμού τους, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του meteo, τα πρόσφατα καταστροφικά αποτελέσματα των μεσογειακών κυκλώνων, ιδιαίτερα στη χώρα μας, δείχνουν την επιτακτική ανάγκη εντατικής μελέτης τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ