Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου (video)

Το μήνυμα ενότητας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του «ΟΧΙ»
Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του «ΟΧΙ» © EUROKINISSI

Εικόνες από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940, παρουσία Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγκίνησε ο πιλότος του F-16 στο μήνυμά του.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του ΟΧΙ στη φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Επίλεκτες μονάδες από τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό μεταξύ άλλων παρήλασαν μπροστά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους άλλους επισήμους στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

Μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στον ουρανό της πόλης, την ώρα που τεθωρακισμένα, στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού και νταλίκες με αντιαεροπορικά συστήματα συμμετέχουν στη στρατιωτική παρέλαση. Η χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό ήταν υποχρεωτική στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Για πρώτη φορά φέτος, μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση, δύο αλεξιπτωτιστές έκαναν εντυπωσιακή ελεύθερη πτώση από στρατιωτικό ελικόπτερο, κρατώντας μια ελληνική σημαία, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταχειροκροτούμενοι.

Την ώρα της παρέλασης, εκτός από τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό Supermarine Spitfire της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο- θρύλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί.

Τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Αβδελάς, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

Το συγκινητικό μήνυμα από τον πιλότο του F-16 για την 28η Οκτωβρίου 1940 και η συνομιλία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συγκίνησε ο πιλότος του F-16 στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου 1940, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε».

Ειδικότερα, από το κόκπιτ του αεροσκάφους, ο πιλότος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940: «Ελληνίδες, Έλληνες Χρόνια μας Πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε. Επαληθεύονται τα λόγια του Κωστή Παλαμά πως:"Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα". Χρόνια πολλά Ελλαδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Μακεδονία».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, ο οποίος με τους ελιγμούς και τις ασκήσεις ακριβείας πάνω απο τον χώρο της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη καθήλωσε τα βλέμματα όλων.

28η Οκτωβρίου: Συγκλονίζει το μήνυμα του πιλότου της ομάδας “Ζευς”

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον πιλότο, είπε τα ακόλουθα λόγια: «Κύριε Επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε όλους εκείνους, που στο έπος του ‘40 αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Είμαστε ευγνώμονες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που εγγυώνται την εθνική μας ανεξαρτησία και προασπίζονται την πατρίδα από κάθε απειλή σε γη, ουρανό και θάλασσα. Χρόνια Πολλά».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940 © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Αλεξιπτωτιστής στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940
Αλεξιπτωτιστής στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940 © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του «ΟΧΙ» στη Θεσσαλονίκη
Στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του «ΟΧΙ» στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του «ΟΧΙ»
Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του «ΟΧΙ» © EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

LIVE 28/10/2021 ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28 OKT - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   ΕΡΤ 3

Υπενθυμίζεται ότι η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς συνέπεσε με την ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 28η Οκτωβρίου 1940 - Το μήνυμά της

«Το έπος του '40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Και υπογράμμισε στο μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου 1940 πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή».

«Η επέτειος του "ΟΧΙ" είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του '40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι» ανέφερε ακόμη η κα Σακελλαροπούλου.

28η Οκτωβρίου: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού
28η Οκτωβρίου: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταθέτει στεφάνι για την 28η Οκτωβρίου στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταθέτει στεφάνι για την 28η Οκτωβρίου στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Και κατέληξε: «Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας».

Θεσσαλονίκη: Συγκινητικά μηνύματα ενότητας στην στρατιωτική παρέλαση | 28/10/2021 | ΕΡΤ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την 28η Οκτωβρίου 1940 - Το μήνυμα από τον Κωνσταντίνο Φλώρο

«Αταλάντευτη η η αποφασιστικότητά μας έναντι κάθε επιβουλέα» τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για τη σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Απαράμιλλο το ΟΧΙ του ‘40» συμπληρώνει και υπογραμμίζει: «Διαχρονικό το "Πνεύμα του Μετώπου"». «Νυν υπέρ πάντων ο αγών» καταλήγει στην ανάρτησή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την Επέτειο του ΟΧΙ.

 

 

Η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου 1940 ξεκίνησε στις 11.00 στη Θεσσαλονίκη. Λίγο νωρίτερα, στις 10.30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.