Ελλαδα

Τζανάκης: Πιθανά τα τοπικά μέτρα - Ως και 5.000 τα κρούσματα

Παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη καθώς και πτώση της ανοσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού © Unsplash

Ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αλλά και την πτώση της ανοσίας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου ως προς την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αλλά και την πτώση της ανοσίας όσων εμβολιάστηκαν την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, σημειώνοντας πως «οι περιοχές που έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Αντίθετα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων που θα μεταφράζονται σε νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και απώλειες ζωής».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι όσοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό ενώ είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι «άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει άμυνα ή άτομα που εμβολιάστηκαν πολλούς μήνες πριν, πχ., τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον έχουν χαμηλή άμυνα και πρέπει να τρέξουν να κάνουν την τρίτη -αναμνηστική- δόση του εμβολίου».

Πιθανά τα τοπικά μέτρα λόγω κορωνοϊού

«Δεν αποκλείω μέτρα κατά τόπους ειδικά σε περιοχές που το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ, όπως είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η μητρόπολη των γύρω περιφερειακών ενοτήτων, το μοναδικό κέντρο με ΜΕΘ σε μεγάλο αριθμό, οπότε όλες οι περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, οι βαριά άρρωστοι θα προστρέξουν εκεί να νοσηλευτούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα κορωνοϊού σύντομα

Κλείνοντας, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «έχει ξεκινήσει μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη μειώνεται από την πτώση της ανοσίας του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί νωρίς, την άνοιξη» και πρόσθεσε:

«Φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως. Να κάνουμε οπωσδήποτε την αναμνηστική δόση και να εμβολιαστούν άμεσα οι άνω των 80 ετών».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ