- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 50 ετών
Ποιες άλλες ομάδες του πληθυσμού μπορούν να κλείσουν από σήμερα το ραντεβού τους
Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανοίγει σήμερα Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2021 για τους πολίτες, ηλικίας, άνω των 50 ετών.
Εντός της ημέρας ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50. Ειδικότερα, από σήμερα Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, οι πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr
Το ίδιο ισχύει και για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β), ανεξαρτήτου ηλικίας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό με την τρίτη δόση άτομα ανοσοκατεσταλμένα, οι διαμένοντες σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.
Τρίτη δόση εμβολίου: Με ποιο εμβόλιο γίνεται - Πόσες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση
Η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, γίνεται αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από τις δύο δόσεις των εμβολίων ή το μονοδοσικό εμβόλιο.
Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που θα δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο, συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στο βασικό εμβολιασμό.
Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.
Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.
Γιατί ελήφθη η απόφαση για τρίτη δόση εμβολίου - Ποιοι την κάνουν
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η μείωση αυτή των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού (σ.σ. μετάλλαξη Δέλτα), αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα τα οποία δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Η πρώτη κατηγορία για να λάβουν την τρίτη δόση, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι, δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό. Δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα και η χορήγηση σε αυτά τα άτομα της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης, βασικής δηλαδή.
Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία έχουν παράγοντες όπως η ηλικία ή άλλες καταστάσεις, και έχουν μειωμένα αντισώματα. Στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγοντας για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για την 3η δόση στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες. Έτσι πήραν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, οι άνω των 60 ετών και από σήμερα και οι άνω των 50 ετών.
Και μία τρίτη κατηγορία για την τρίτη δόση εμβολίου είναι τα άτομα που εκτίθενται, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί. Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές
Κατήγγειλε το προσωπικό της αεροπορικής
Ο Φοίβος Παπαδάκης ανήρτησε μία φωτογραφία από το 1999 στην αγκαλιά του πατέρα του
«Δεν έχει γίνει ταυτοποίηση προσώπων»
Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί δύο ακόμα άτομα
Πώς μια προσωρινή ολυμπιακή εγκατάσταση έγινε μόνιμη, κρίθηκε προβληματική και τελικά χάθηκε στις φλόγες
Ζήτησε συγγνώμη, τεράστιες οι ζημιές στις επιχειρήσεις που επλήγησαν
Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή Καλό Λιμάνι
Τα μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο σε περίπτωση κατολίσθησης
Όσα πρέπει να ξέρουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Στο κινητό σας με λίγα κλικ
Πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην περιοχή των Κρητικών
Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν είναι μεγαλύτερος
Οι Σχολές που αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολές
Οι γιατροί κατάφεραν να το επαναφέρουν πριν διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη - «Γέφυρα ζώης» ώστε το παιδί να φτάσει με ασφάλεια στο νοσοκομείο
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερες κατολισθήσεις»
Τα αίτια πίσω από τη δημογραφική κατάρρευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.