Health & Fitness

Μετάλλαξη Δ: Καμία διαφορά στο ιικό φορτίο εμβολιασμένων και μη

Το πόρισμα νέας αμερικανικής μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκες στη Νέα Υόρκη
Πολίτες με μάσκες στη Νέα Υόρκη © UNSPLASH

Μετάλλαξη Δέλτα: Καμία σημαντική διαφορά δεν παρατηρείται στο ιικό φορτίο μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα δεν παρουσιάζουν διαφορά στο ιικό τους φορτίο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δόκτορα Ρίτσαρντ Μίτσελμορ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 869 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και από τους οποίους οι 632 ήταν ασυμπτωματικοί. Οι περισσότεροι είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Η μελέτη των ιικών φορτίων του κάθε ατόμου δεν εντόπισε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων, ούτε ανάμεσα σε εκείνους με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα, ούτε με βάση άλλα κριτήρια (ηλικία, φύλο, είδος εμβολίου). Περίπου ένας στους πέντε (20%) εμβολιασμένους θετικούς στον κορωνοϊό βρέθηκε με υψηλό ιικό φορτίο και, από αυτούς, ο ένας στους τρεις ήταν ασυμπτωματικός. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών, που άρα ήταν πιθανώς μεταδοτικά, κάτι το οποίο, κατά τους ερευνητές, δικαιολογεί τη διενέργεια τεστ στους μαθητές.

«Η μελέτη μας δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα», τόνισε ο Μίτσελμορ, διευκρινίζοντας ότι η μετάδοση του κορωνοϊού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από το ιικό φορτίο ή από το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί. «Δεν είναι πάντως σωστό να υποθέτει κάποιος ότι, επειδή έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί να μολυνθεί ο ίδιος ή να μολύνει άλλους, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός», πρόσθεσε.

Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, τα εμβόλια Covid-19 μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης ακόμη και των άλλων με τους οποίους έρχεται σε επαφή ένας εμβολιασμένος, όμως υπάρχει πάντα ενδεχόμενο ο τελευταίος είτε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό (οι λεγόμενες λοιμώξεις breakthrough) είτε και να τον μεταδώσει σε τρίτους. Γι' αυτό τον λόγο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μολονότι ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη προστασία, αν ληφθεί υπόψη το όχι αμελητέο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων breakthrough μεταξύ των εμβολιασμένων, θα πρέπει πιθανώς και οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε ορισμένους χώρους και να τηρούν άλλα μέτρα προφύλαξης, κάτι που αφορά κυρίως τους  ανεμβολίαστους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ