Ελλαδα

Τρίτη δόση: Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο - Ανακοινώσεις τη Δευτέρα

Τι εξετάζεται για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η τρίτη δόση από εμβόλιο για κορωνοϊό και ο εμβολιασμός σε άτομα ηλικίας 60 ετών και ευπαθείς στις νέες ανακοινώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 γίνονται οι νέες ανακοινώσεις για την τρίτη δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η οποία αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται ότι ο FDA είπε «Ναι» στην τρίτη δόση για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ωστόσο εμφανίζεται αρνητικός για τη χορήγησή της στον γενικό πληθυσμό.

«Τη Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την τρίτη δόση και θα γίνει με mRΝA εμβόλια» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους σε δηλώσεις του στο OPEN, επισημαίνοντας ότι μπαίνει «τέλος στα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca».

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας» είχε αναφέρει σε άλλες του δηλώσεις στα «Παραπολιτικά» ο κ. Θεμιστοκλέους.

Εμβολιασμός: Τρίτη δόση εμβολίου - Ποιους αφορά 

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για:

  • Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και
  • τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον κορωνοϊό. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού το προσεχές διάστημα κάνουν τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για τον εμβολιασμό των πολιτών, προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» και να μην υπάρξει πρόβλημα με στο Σύστημα Υγείας, σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Υγειονομικοί και τρίτη δόση

Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών, δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει προτεραιοποίηση και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες για την τρίτη δόση, όπως είναι οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι κομβικής σημασίας για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού τόσο στο εργασιακό όσο και το οικογενειακό περιβάλλον.

Επιπλέον, ταυτόχρονες λοιμώξεις σε μεγάλο αριθμό υγειονομικών οδηγεί σε επιβάρυνση το Σύστημα Υγείας, καθώς θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι αυτοί να απέχουν από τα καθήκοντά του στα νοσοκομεία ή σε άλλους χώρους παροχής υγείας σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την πανδημία στην Ελλάδα.

Τσακρής για εμβολιασμό: «Πρέπει να πάμε σε τρίτη δόση»

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να χορηγηθεί η τρίτη δόση σε όλο τον πληθυσμό, είχε επισημάνει: «Νομίζω πως πρέπει να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση πριν μας προλάβουν τα γεγονότα».

Και είχε προσθέσει πως οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από τον ιό μετά την τρίτη δόση, είναι 10 φορές λιγότερες σε σχέση με αυτόν που έχει εμβολίαστεί με δύο δόσεις. Επιπλέον, ο κ. Τσακρής είχε τονίσει ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και αυτό ισχύει για κάθε τομέα, όπως για εκείνον της οικονομίας ή της εκπαίδευσης».

«Ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε όλοι. Βέβαια και αν εμβολιαστούμε, πάλι υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε οπότε δεν ξεμπερδεύουμε άμεσα με τον ιό» είχε επισημάνει, χαρακτηρίζοντας «οδοδείκτη» το Ισραήλ για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις