Ελλαδα

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά - Τα στοιχεία

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων - Ποια τα υγειονομικά πρωτόκολλα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθητές σε Γυμνάσιο
Μαθητές σε Γυμνάσιο © EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών: Αυξημένα τα κρούσματα τους τελευταίους μήνες - Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι επισημάνσεις των ειδικών

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, μόνο τον Αύγουστο επιβεβαιώθηκαν 19.191 σε άτομα ηλικίας έως 17 ετών. Την περασμένη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Εμβολιαστικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφερθεί στην αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι «ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί». 

«Τον Μάιο του 2021, το ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν 7,5%, ενώ τον Ιούλιο έχει φτάσει το 20%, δηλαδή ένα παιδί στα πέντε κρούσματα και μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε, με κλειστά σχολεία. Είναι επομένως εύλογη η ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων. Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες κλινικές εκδηλώσεις σοβαρές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει ώστε οι εθνικές Επιτροπές των διαφόρων Κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών και τους λόγους αυτούς που τους έχουμε αναφέρει θα μου επιτρέψετε να σας τους επαναλάβω», δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου στην τελευταία ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα. 

Κρούσματα στα παιδιά: Αυξητική πορεία από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αυξητική είναι η πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται σε παιδιά έως 17 ετών τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα:

  • Τον Απρίλιο τα κρούσματα ήταν 6.802
  • Τον Μάιο τα κρούσματα ήταν 9.011
  • Τον Ιούνιο τα κρούσματα ήταν 2.962
  • Τον Ιούλιο τα κρούσματα ήταν 13.948
  • Τον Αύγουστο τα κρούσματα ήταν 19.191

Κρούσματα σε παιδιά: Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων

Η νέα αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υποστήριξε σήμερα (4/9) ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία, αν υπάρξει μετάδοση. «Ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο. Θα το δούμε, θα το παρακολουθήσουμε αν υπάρξουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα. Η παρακολούθηση γίνεται, με το ένα κρούσμα δεν θεωρούμε ότι θα είναι άλλα 30 και δεν το είδαμε μέχρι στιγμής στα σχολεία. Ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό, αλλά δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποίησε ότι ένα κρούσμα σε σχολικό τμήμα είναι ικανό για να κολλήσουν όλα τα παιδιά και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων που θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν με το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. «Μας περιμένουν χειρότερα αφού οι μισοί Έλληνες σχεδόν δεν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε επέκταση σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά δυστυχώς, παγκοσμίως. Στην Αμερική τα παιδιατρικά νοσοκομείο είναι σε κατάσταση ανάγκης. Δεν ήταν προετοιμασμένοι».

Ο ερευνητής εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχει να κάνει με τα παιδιά του Δημοτικού. «Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μελέτες για να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12. Για τα παιδιά στα γυμνάσια προτείνω γενικό εμβολιασμό. Οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά, το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά. Τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε καλές μάσκες, όχι υφασμάτινες, αλλά ειδικές πάνινες και μίας χρήσης». 

Κρούσματα σε παιδιά: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (3/9) το Υπουργείο Παιδείας, δέκα περίπου ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. 

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Πώς θα εισέρχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Τι θα γίνει σε περίπτωση εντοπισμού επιβεβαιωμένου κρούσματος

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σχολεία- Υγειονομικά πρωτόκολλα: Τι ισχύει για τις στενές επαφές

Επιπλέον, για τις στενές επαφές: προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2  εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε  καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Σε ποια περίπτωση θα κλείσει σχολικό τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Τι ισχύει για τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας.

»Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ