Ελλαδα

Νέα μέτρα: Ανεμβολίαστοι σε θέατρο και κινηματογράφο - Τι ισχύει

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η βεβαίωση νόσησης και το rapid test

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αίθουσα σινεμά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους που θέλουν να πάνε στον κινηματογράφο για ταινία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
Αίθουσα σινεμά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους που θέλουν να πάνε στον κινηματογράφο για ταινία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας © Pixabay

Τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους σε θέατρο και κινηματογράφο φέρνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων.

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου 2021. Τα μέτρα αυτα για τον κορωνοϊό που αφορούν μεταξύ άλλων σε πολίτες, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, φέρνουν νέα δεδομένα όσον αφορά σε θέατρο και κινηματογράφο.

Ειδικότερα, σε θέατρο και σινεμά με κλειστούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους. Κάθε θεατής που έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, πρέπει να έχει μαζί του σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να το επιδεικνύει στον έλεγχο που πραγματοποιείται στην είσοδο.

Επίσης, σε κλειστούς χώρους θεάτρων και κινηματογράφων επιτρέπεται η είσοδος και σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19. Βασική προϋπόθεση, να μην έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τη διάγνωση. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η βεβαίωση νόσησης από κορωνοϊό είναι δύο από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές για να μπορέσει να εισέλθει ο θεατής σε κλειστό χώρο θεάτρου ή σινεμά.

Ανεμβολίαστοι σε θέατρο και κινηματογράφο - Πώς μπορούν να μπαίνουν

Σε αντίθεση με τα νέα μέτρα στην εστίαση, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, τόσο σε θέατρα όσο και σε κινηματογράφους οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται για να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση ή μια ταινία, αρκεί να έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

Όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, θα διενεργείται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο του θεάτρου ή του κινηματογράφου με την εφαρμογή covid free app.

Καρτέλα με τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους σε θέατρο, κινηματογράφο, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν -βάσει νόμου- να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με πληρότητα 100%.

Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους σε θέατρα και κινηματογράφους - Μέχρι πότε θα ισχύουν

Η δέσμη με τα νέα μέτρα που αφορούν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ενεργοποιείται στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα.

Όπως διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας, τα μέτρα αυτά θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαρτίου 2022, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας». 

«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει. Εδώ και 8 μήνες έχουμε τα εμβόλια. Έχουμε την επιλογή: Ζούμε στο τείχος ανοσίας ή εκτός από αυτό, ζώντας σε "ρώσικη ρουλέτα" με τον κορωνοϊό;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, γνωστοποιώντας ότι πάνω από το 90% των πολιτών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων παρουσιάστηκαν αναλυτικές καρτέλες με τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και το τι αλλάζει σε θέατρο, κινηματογράφο, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εργασία, εστίαση και γυμναστήρια μεταξύ άλλων.

Τι ισχύει με τη μάσκα σε θέατρο και κινηματογράφο για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ το μέτρο «μάσκα για όλους» σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Ως εκ τούτου, τόσο ανεμβολίαστοι όσο και εμβολιασμένοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση ή ταινία, είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και να μη τη βγάζουν μέχρι την έξοδό τους.

Υποχρεωτική είναι η μάσκα και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Π.χ. Αν ένας πολίτης θέλει να μπει στο Μουσείο της Ακρόπολης και να δει από κοντά τα εκθέματα, πρέπει να φορά μάσκα και να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ