Ελλαδα

Υποχώρησε κατά 49% η κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα το 2020

Στο πλαίσιο της αλλαγή του ενεργειακού μείγματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξόρυξη λιγνίτη © ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξόρυξη λιγνίτη © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη πτώση παρουσίασε η χρήση του λιγνίτη στην Ελλάδα το 2020, αφού σε σχέση με το 2019 μειώθηκε κατά 49%, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) αποδεικνύουν ότι η συνολική κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα, περιορίστηκε από τα 26,62 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 13,56 εκατομμύρια τόνους το 2020. 

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι, παρά το γεγονός ότι ο λιγνίτης χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή, η χρήση του δεν επηρεάστηκε όσο άλλα ορυκτά καύσιμα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά σε σχέση με το 2018, αφού το ποσοστό μείωσης στην Ελλάδα ανεβαίνει στο 63% (σ.σ. το 2018 η τελική κατανάλωση πλησίασε τους 36,67 εκατομμύρια τόνους).

Η κατακόρυφη πτώση στη χρήση του λιγνίτη εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της χώρας μας για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με αιχμή το κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακό κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως στόχο να γίνει η πρώτη περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2050. Η χρήση του λιγνίτη στην ΕΕ μειώθηκε συνολικά κατά 64% μεταξύ του 1990 και του 2020.

Απολιγνιτοποίηση: Ένας από τους 8 άξονες της πράσινης μετάβασης

Όπως είχε εξαγγελθεί από το βήμα της Βουλής στα τέλη Ιουλίου, το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα αποσυρθούν ως το 2023, ενώ η -υπό κατασκευή- μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Παράλληλα εφαρμόζεται το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με πόρους άνω των 5 δισ. ευρώ για τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από τη διακοπή της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πράσινης μετάβασης και η διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας, αποτελεί σημαντικό στόχο για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αντικατάσταση των παραδοσιακών μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες θα προσελκύσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ