Ελλαδα

Σταύρος Μπένος: Μπαίνει επικεφαλής στην ανασυγκρότηση της Εύβοιας

Ποιος είναι ο δήμαρχος που άλλαξε πολεοδομικά την Καλαμάτα μετά τους σεισμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Μπένος, επικεφαλής στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας - Πρώην δήμαρχος στην Καλαμάτα που άλλαξε πολεοδομικά την πόλη μετά τους σεισμούς και αυτός που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τον θεσμό των ΚΕΠ
Σταύρος Μπένος, επικεφαλής στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας - Πρώην δήμαρχος στην Καλαμάτα που άλλαξε πολεοδομικά την πόλη μετά τους σεισμούς και αυτός που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τον θεσμό των ΚΕΠ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ο Σταύρος Μπένος μπαίνει επικεφαλής στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας μετά τις φωτιές και αυτό είναι το έργο του.

Ανακοινώντας τα μέτρα με τα οποία θα στηριχτούν οι πυρόπληκτοι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, γνωστοποίησε ότι ο Σταύρος Μπένος μπαίνει επικεφαλής στο σχέδιο ανασυγκρότησης στην Εύβοια, η οποία σαρώθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Σταύρος Μπένος είναι αυτός που άλλαξε πολεοδομικά την Καλαμάτα, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας να ανοικοδομηθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986.

Παράλληλα, είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε τον θεσμό των ΚΕΠ σε μια χρονική περίοδο που οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν από τη μία δημόσια υπηρεσία στην άλλη, προκειμένου να βρουν το κατάλληλο χαρτί για την υπόθεσή τους.

«Οφείλουμε, ειδικά για την Εύβοια, να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Και γι' αυτό ακριβώς επέλεξα να συστήσω μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα. Και πρότεινα -και με χαρά απεδέχθη- επικεφαλής αυτής της επιτροπής να είναι ο Σταύρος Μπένος» τόνισε στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Ένας πολιτικός που ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε τον θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας».

«Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Σταύρο Μπένο στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

(Από 10.40 και μετά...)

Εισαγωγική τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Σταύρος Μπένος - Ποιος είναι

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 30 Δεκεμβρίου 1947. Σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι Έλληνας τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός.

Διετέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας από το 1979 έως και το 1990. Το 1978 εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. 

Στη συνέχεια εκλέχτηκε βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας από το 1990 έως και το 2004 ) και στη Β' Αθήνας από το 2004 έως και το 2007. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν υφυπουργός Πολιτισμού. Επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Καλαμάτα και η ανασυγκρότηση της πόλης από τον δήμαρχο Σταύρο Μπένο

O Σταύρος Μπένος Έγινε γνωστός για το πολύ σημαντικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει πολεοδομικά τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986.

Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Σταύρος Μπένος - Η ίδρυση των ΚΕΠ που μείωσε τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών

Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως υφυπουργός στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. (Οκτώβριος 2001 – Ιούλιος 2003) προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία περίπου 1.000 Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) σε όλη τη χώρα.

Σταύρος Μπένος και Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2014, σε παρουσίαση για τα ΚΕΠ - Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας αναλαμβάνει επικεφαλής στην ανασυγκρότηση της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Σταύρος Μπένος και Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2014, στην παρουσίαση των ΚΕΠ - Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας αναλαμβάνει επικεφαλής στην ανασυγκρότηση της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Από τη στιγμή που ιδρύθηκαν τα ΚΕΠ, αρκετές υποθέσεις των πολιτών με το Δημόσιο, μπορούσαν να διεκπεραιωθούν με μια απλή αίτηση.

Επίσης, ως υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Σεπτέμβριος 1997 – Φεβρουάριος 1999) ανέλαβε τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και ξεκίνησε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος για τη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη στην επαφή του με το κράτος. Μεταξύ άλλων καθιέρωσε:

  • Την τηλεφωνική γραμμή 1502 για τη χορήγηση και ταχυδρομική αποστολή στο σπίτι 70 διαφορετικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων δημοσίων εγγράφων με ένα απλό τηλεφώνημα. Η τηλεφωνική γραμμή 1502 κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τον ΟΗΕ ως η πλέον εξυπηρετική για τον πολίτη.
  • Τη νομοθέτηση της εγκυρότητας εγγράφων που διακινούνται με fax και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).
  • Την εκπόνηση Χαρτών Δικαιωμάτων του Πολίτη, μέσω των οποίων η Διοίκηση αποζημιώνει τους πολίτες που ζημιώνονται με δική τους υπαιτιότητα.

Σήμερα, ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής του σχεδίου ανασυγκρότησης στην Εύβοια, είναι πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» -Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Ο Σταύρος Μπένος είναι παντρεμένος με την Ευτυχία Σερέτη και έχει δύο παιδιά, την Κασσιανή και τον Θοδωρή.

Εύβοια - Φωτιές: Τα μέτρα με τα οποία στηρίζονται οι πυρόπληκτοι - Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα, με βάση ΠΝΠ» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις και γι' αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι καταγραφές των ζημιών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα μέτρα της κυβέρνησης για τις πυρόπληκτες περιοχές, κινούνται σε τρεις άξονες:

  • Άμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο και αναστολή υποχρεώσεων
  • Έργα αποκατάστασης
  • Μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια.

Αναλυτικά αναφέρθηκε στα μέτρα αυτά, προσδιορίζοντάς τα ως ακολούθως:

  1. Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ, άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών από τις 20 Αυγούστου με μία αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr
  2. Αποζημίωση με το 70% των απωλειών, το 20% θα δίνεται ως προκαταβολή.
  3. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
  4. Ενίσχυση ενοικίου.
  5. Ενίσχυση 4.000 ευρώ για τους αγρότες που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους.

Στάχτη και αποκαΐδια στην Εύβοια μετά τις φωτιές - Ο Σταύρος Μπένος, που άλλαξε πολεοδομικά την Καλαμάτα μετά τους σεισμούς και ίδρυσε τα ΚΕΠ, αναλαμβάνει επικεφαλής στην ανασυγκρότηση
Στάχτη και αποκαΐδια στην Εύβοια μετά τις φωτιές - Ο Σταύρος Μπένος, που άλλαξε πολεοδομικά την Καλαμάτα μετά τους σεισμούς και ίδρυσε τα ΚΕΠ, αναλαμβάνει επικεφαλής στην ανασυγκρότηση © EUROKINISSI

Ειδικά, για τη Βόρεια Εύβοια τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές, στις πληγείσες περιοχές, όπως ανέφερε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ