Ελλαδα

Νησιά -Ταξίδι με πλοίο: Με μοριακό, rapid ή self test η επιστροφή

Τα νέα μέτρα στις μετακινήσεις και τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιβάτες σε πλοίο με μάσκα κατά την επιστροφή τους από νησιά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Γίνεται υποχρεωτικό το self test, το rapid test ή το μοριακό τεστ στις μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα
Επιβάτες σε πλοίο με μάσκα κατά την επιστροφή τους από νησιά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Γίνεται υποχρεωτικό το self test, το rapid test ή το μοριακό τεστ στις μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα © EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Στο ταξίδι με πλοίο για την επιστροφή από νησιά το self test είναι υποχρεωτικό για τους επιβάτες, εφόσον δεν έχουν κάποιο από τα άλλα απαραίτητα έγγραφα.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για το ταξίδι με πλοίο, με υποχρεωτικό self test για την επιστροφή από νησιά και τους επιβάτες να καλούνται να βρίσκονται τουλάχιστον 1,5 ώρα στο λιμάνι πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Το Λιμενικό Σώμα, το οποίο είναι πλέον αρμόδιο για τους ελέγχους, συνοψίζει σε ανακοίνωσή του όσα προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους επιβάτες σε πλοία και θαλάσσια ταξί.

Όπως αναφέρει, κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του για την επιστροφή από νησιά σε λιμάνι της ηπειρωτικής χώρας ένα από τα ακόλουθα έγγραφα: α) αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, β) αρνητικό rapid test 48 ωρών, γ) αρνητικό self test 24 ωρών, δ) πιστοποιητικό νόσησης ή ε) πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πώς γίνεται η επιστροφή από νησιά - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες

Στην ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα επισημαίνει: «από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
  • Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου».

Πώς γίνεται η επιβίβαση σε πλοίο για την επιστροφή από νησιά

Επιπλέον, το Λιμενικό Σώμα προσθέτει: «Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου».

Τα νέα μέτρα για το ταξίδι με πλοίο από τα νησιά λαμβάνονται προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 στα νησιά που παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων, καλώντας τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ