Ελλαδα

Οικονόμου: 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2020

Γυναίκες το 73% των θυμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με σκυμένο κεφάλι και άντρας που δείχνει τη φροθιά του © Pixabay - Αύξηση της ενδοιοικογενειακής βίας μέσα στο 2020
Την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο 2020 ανακοίνωσε ο Λευτέρης Οικονόμου © Pexels

Την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο 2020 ανακοίνωσε στη βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΛΑΣ, υπήρξαν συνολικά 192 περισσότερα περιστατικά βίας. Συγκεκριμένα, η Αρχές κατέγραψαν 5.413 περιστατικά με το 73% εξ αυτών (4.243) να αφορούν σε γυναίκες και 1.566 σε άνδρες. Αντίστοιχα, το 83% των δραστών είναι άντρες και το υπόλοιπο 17% γυναίκες.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναχαίτιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα περιστατικά βίας κατά περίπου 3,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. 

Tι είπε ο Λ. Οικονόμου για την υπόθεση της 19χρονης από την Ηλιούπολη

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην υπόθεση της 19χρονης από την Ηλιούπολη την οποία κρατούσε παράνομα και εξέδιδε αστυνομικός, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που δεν ενδείκνυται να αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις, ενώ έκανε και επίθεση στους «γυρολόγους» των πολιτικών γραφείων, όπως χαρακτηριστικά είπε που επιχειρούν να γίνουν σημείο σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Στις 14:10 του περασμένου Σαββάτου προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα ημεδαπή συνοδευόμενη από μία ακόμα γυναίκα μάρτυρα ενώ λίγο αργότερα προσήλθε ένα ακόμα άτομο. Η καταγγέλλουσα ανέφερε προφορικά αξιόποινες πράξεις σε βάρος της από αστυνομικό» είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας:

«Με δεδομένο ότι αφορούσαν αστυνομικό, ο διοικητής ενημέρωσε τηλεφωνικά στις 14:32 την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ως μόνη αρμόδια. Η ενημέρωση διήρκεσε έως τις 14:55 ενώ στις 15:15 κλιμάκιο της Ασφάλειας πήγε να παραλάβει τις δύο γυναίκες. 

Αφίχθησαν στην υπηρεσία στις 16:30. Στις 19:15 ξεκίνησε η ένορκη κατάθεση της καταγγέλλουσας. Διήρκεσε περίπου 4 ώρες παρουσία πραγματογνώμονα ψυχολόγου. Από τη λήξη κατάθεσης έως τις 0:30 η προαναφερθείσα συνέταξε έκθεση πραγματογνωμοσύνης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ