Ελλαδα

Ποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

Εκτίναξη κρουσμάτων σε 6 νησιωτικές περιοχές - Τι αλλάζει με τις κατασκηνώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάρος - Παραλία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Πολλαπλά νέα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί, με εργαζόμενους σε εστίαση, Τουρισμό και πλοία να κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ (σ.σ. το ένα rapid) την εβδομάδα
Πάρος - Παραλία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Πολλαπλά νέα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί, με εργαζόμενους σε εστίαση, Τουρισμό και πλοία να κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ (σ.σ. το ένα rapid) την εβδομάδα © EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑ

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε Πάρο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίο και Μύκονο κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για κορωνοϊό.

Τα πολλαπλά νέα κρούσματα κορωνοϊού και η μεγάλη διασπορά την τελευταία εβδομάδα έφεραν νέα μέτρα όσον αφορά στο testing από το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021. Είχε προηγηθεί το καμπανάκι Χαρδαλιά για τα νησιά που παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων. Ειδικότερα, εργαζόμενοι σε Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίο, Σαντορίνη και Πάρο, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και απασχολούνται στην εστίαση, στον Τουρισμό και τα πλοία, καλούνται να κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα.

Μιλώντας στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι οι αυτές οι 6 νησιωτικές περιοχές έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο, αυξημένης επιτήρησης.

Όπως είπε, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self-test και μία με αυτήν του rapid-test, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing 2 φορές την εβδομάδα -μία με τη μέθοδο του self-test και μία με rapid- αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Επιπλέον από αύριο, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον κινητά κλιμάκια για testing σε κατοίκους και επισκέπτες.

Μύκονος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Πάρος, Σαντορίνη και Ίος - Τα στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η κατάσταση στις έξι αυτές περιοχές «επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό». Ειδικότερα:

  • Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες.
  • Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου
  • Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου.
  • Στην Ίο την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί (55 από 9 στις 7 Ιουλίου).
  • Στη Σαντορίνη έχουν υπερδιπλαστιαστεί τα κρούσματα κορωνοϊού (56 από 24 στις 7 Ιουλίου).
  • Στην Πάρο έχουν επταπλασιαστεί (72 από 9 στις 7 Ιουλίου).

«Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και τις αρχές των περιοχών αυτών. Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Και για αυτό απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων μας» σημείωσε.

(... από 16.00 και μετά)

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Αλλαγές στις κατασκηνώσεις - Τα νέα μέτρα για εργαζόμενους και παιδιά

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα και τις αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά στις κατασκηνώσεις μετά τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν μεταξύ άλλων σε Λαύριο και Σοφικό Κορινθίας. Συγκεκριμένα:

  1. Για την είσοδο στην κατασκήνωση, κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.
  2. Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του self-test σε εβδομαδιαία βάση.
  3. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του self-test και μία με rapid.
  4. Δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός και αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία σχετίζεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ τόνισε ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο 7-ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με 25 Περιφερειακές Ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. 

Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας - Ποιες περιοχές αλλάζουν χρώμα

Κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή και αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας ως ακολούθως:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν κι αυτοί στο πορτοκαλί.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, Τουρισμό και πλοία κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για κορωνοϊό - Τα νέα μέτρα αφορούν τη Μύκονο, την Πάρο, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Ίο και τη Σαντορίνη
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, Τουρισμό και πλοία κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για κορωνοϊό - Τα νέα μέτρα αφορούν τη Μύκονο, την Πάρο, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Ίο και τη Σαντορίνη © EUROKINISSI

Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2. Στο ίδιο επίπεδο δηλαδή στο κίτρινο ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Τέλος ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο 1.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου, που φαίνεται από την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας -όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη- κλείνοντας το δικό μας ραντεβού "Ελευθερίας"» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τοπικά lockdown σε περιοχές με έξαρση κρουσμάτων - Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Ερωτηθείς ποιοι παράγοντες οδηγούν σε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις και πόσο κοντά «βρισκόμαστε» στη λύση των τοπικών lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα, αν μπορέσουμε στα επόμενα εικοσιτετράωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ζήτημα της μεγάλης διασποράς αφορά κυρίως τις νέες ηλικίες και το ζήτημα της διασκέδασης και των συναθροίσεων, κάτι που -όπως τόνισε- προκύπτει από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ. «Δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις ή τρόπους διασκέδασης. Έχουμε όλοι ανάγκη και από ψυχαγωγία και από διασκέδαση, αυτό που χρειάζεται όμως και είναι ξεκάθαρο για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό είναι ότι θα πρέπει να γίνεται με τους όρους, τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα υποβάλλονται σε έξτρα έλεγχο όσοι γυρίζουν από διακοπές κι αν τα μέτρα για την εστίαση θα ισχύουν και σε άλλες δομές όπως ξενοδοχεία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά η δυνατότητα για εκατοντάδες χιλιάδες rapid test κατά την επιστροφή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

«Είναι μία δύσκολη άσκηση που προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού», επισήμανε ενώ για τα ξενοδοχεία προσέθεσε ότι υπάρχει μία διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο προς ενημέρωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.