Ελλαδα

Mε μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Πριν από 2 εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις 4

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικροβιολογικό εργαστήρι © Pexels
Πλέον στη χώρα μας το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε από τη Βουλή, ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος © Pexels

Πλέον στη χώρα μας το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος.

 «Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δ΄ αντιστοιχεί περίπου στο 50%  των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. 

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως πριν από 2 εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις τέσσερα ενώ τα δείγματα που εστάλησαν στο εργαστήριο από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο νησί της Ιου ήταν της μετάλλαξης «Δ».

Ο κ. Θάνος υποστήριξε πως το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η Ινδική μετάλλαξη «Δ».

Ωστόσο, καθυσύχασε του ςβουλευτές εξηγώντας πως η καταγραφή των μεταλλάξεων δεν πρέπει να τρομάζει καθώς δείχνει ότι το εθνικό σύστημα έχει πλέον  τους ανθρώπινους πόρους και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να «σκανάρει» τον «αόρατο εχθρό» και έτσι να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Η καλύτερη θωράκιση είναι τοι εμβόλιο

 «Χτες το βράδυ ο Ε.Ο.Δ.Υ. ανακοίνωσε τα καινούργια κρούσματα, τα οποία στο σύνολο από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 450.000. Έχουμε εδώ γύρω στους 13.000 θανάτους, λίγο λιγότερους. Έχουμε 411 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν μολυνθεί και έχουν επανέλθει και σήμερα υπάρχουν περίπου 21.500 κρούσματα» είπε αρχικά ο κ. Θάνος και πρόσθεσε:

«Όλη η πανδημία πλέον μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα. Και βλέπετε εδώ τα 4 κύματα και αυτά που έχω γράψει με μπλε χρώμα είναι τα στελέχη, οι μεταλλάξεις όπως λέμε, του κορωνοϊού οι οποίες επικρατούν σε κάθε κύμα.

Όπως βλέπετε το πρώτο κύμα ήταν με ελάχιστα τα κρούσματα. Στο δεύτερο κύμα είχαμε μία δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020 και βεβαίως από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο κύμα το οποίο ήταν αρκετά έντονο και το οποίο ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν 2 στελέχη, το στέλεχος Α' το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ στο κέντρο της Αθήνας.

Και σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό το οποίο κατά κάποιο τρόπο μαζί με την μαζί με την Α΄ ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δ΄ το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες. Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δ΄ αντιστοιχεί περίπου στο 50%  των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας.

Εμείς εδώ στο ΙΙΒΕΑΑ από την αρχή της πανδημίας και λόγω των πολύ εξελιγμένων υποδομών τις οποίες διαθέτει το Ίδρυμα έχουμε εμπλακεί στη μελέτη του κορωνοϊού τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις, τις οποίες εκτελούμε για λογαριασμό της πρώτης Υ.Π.Ε. αλλά και για τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και για την πολιτική προστασία.

Τα δείγματα τα οποία ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου της χώρας αποστέλλονται σε εμάς, όπου εκεί κάνουμε την τελική μοριακή γνωμάτευση και στη συνέχεια αλληλούχηση του γονιδιώματος για να βρούμε ποιο στέλεχος είναι πια αυτό το οποίο ανιχνεύθηκε στις πύλες εισόδου.

Και, βεβαίως, έχουμε αλληλουχήσει πάνω από 23.000 γονιδιώματα του ιού και θα έρθω σε αυτό σε λίγο με πιο πολλή λεπτομέρεια. Και στο καθαρά ερευνητικό επίπεδο μελετούμε τη μοριακή βάση της ασθένειας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ