Ελλαδα

Τζανάκης - Μετάλλαξη Δέλτα: «4.000-6.000 κρούσματα τον Αύγουστο»

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι» ανέφερε ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες κάνουν βόλτα στο Μοναστηράκι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα μπορεί να δώσει μέχρι και 6.000 κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη
Πολίτες κάνουν βόλτα στο Μοναστηράκι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα μπορεί να δώσει μέχρι και 6.000 κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στην Ελλάδα και μπορεί τον Αύγουστο τα κρούσματα να φθάσουν τις 6.000 ημερησίως, εκτίμησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τον Αύγουστο. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας: «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο».

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσει όλους τους οικειούς, με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω και για μερικά λεπτά» προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης, παρουσιάζοντας έναν πίνακα με δύο σενάρια για τα κρούσματα κορωνοϊού.

«To μπλε είναι τα κρούσματα και η κόκκινη γραμμή το μοντέλο μας που τρέχουμε. Βλέπετε ποσό καλά προσαρμόζεται στα κρούσματα. Η προσομοίωση έγινε χθες το βράδυ. Η (κάτω) διακεκομμένη γραμμή είναι μια πρόβλεψη που θα τη θεωρούσα παρά πολύ ευμενή αν συνέβαινε, που σημαίνει ότι θα ανέβουμε προς τον Αύγουστο γύρω στα 3.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος. Τη θεωρώ ευμενή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα προσπαθήσουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο» σημείωσε ο καθηγητής. 

Και εκτίμησε: «Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι η δεύτερη προς τα πάνω διακεκομμένη γραμμή, η οποία θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου».

«Παραπάνω βλέπετε, επίσης, μια διακεκομμένη γραμμή που θα συμβεί αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα. Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε πού θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, μπορεί στα 4.500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα… Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Κρούσματα κορωνοϊού στις κατασκηνώσεις - Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στα κρούσματα κορωνοϊού σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα. «Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικές φούσκες, να αυστηροποιηθουν τα υγειονομικά μέτρα και να απαγορευτούν εντελώς τα επισκεπτήρια» ξεκαθάρισε ο κ. Τζανάκης.

Και εξήγησε ότι αν ένας ασυμπτωματικός γονέας κολλήσει το παιδί του σε μία επίσκεψη, τότε ο ιός θα μεταφερθεί σε αλλά 100 παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε ότι η «κοινωνική φούσκα» πρέπει να τηρηθεί και στις διακοπές. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι αν κάποιος μεταβεί για παράδειγμα σε ένα νησί, μείνει με την παρέα του και δεν πηγαίνει σε πολυπληθή πάρτι, αν δεν ξεσαλώσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τότε θα είναι ασφαλής όπου και αν πάει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ