Ελλαδα

Μόνο με καθήμενους μπαρ και κλαμπ από την Πέμπτη - Τα νέα μέτρα

Τα πρόστιμα στους παραβάτες - «Έκρηξη» νέων κρουσμάτων στα νότια προάστια της Αττικής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλος οι όρθιοι σε κλαμπ και μπαρ από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ενεργοποιούνται νέα μέτρα
Τέλος οι όρθιοι σε κλαμπ και μπαρ από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ενεργοποιούνται νέα μέτρα © Pixabay

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα σε μπαρ, κλαμπ και εστίαση, επισημαίνοντας ότι επιτρέπονται μόνο καθήμενοι από την Πέμπτη (8/7).

Νέα δεδομένα έφεραν τα 1.797 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και η συρροή νέων κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, καθώς αυξάνεται η κινητικότητα των πολιτών εν μέσω καλοκαιριού και η συγκέντρωσή τους σε χώρους διασκέδασης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, λίγη ώρα μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας και ενώ ακυρώνονται τα πάρτι σε γνωστό beach bar της Παραλιακής.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων γνωστοποίησε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων μπαρ και κλαμπ. Στη έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η λειτουργία μπαρ, κλαμπ, εστιατορίων και λοιπών χώρων εστίασης και διασκέδασης γίνεται αποκλειστικά με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ήδη ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά και στα βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και πολλαπλοί. Όπως είπε, σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβάλλεται άμεσα προσωρινή αναστολή λειτουργίας (λουκέτο).

Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει ξεκάθαρη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ελλάδα -εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις για κορωνοϊό στα λύματα. Από τα 1.797 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα 1.026 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική. Είχε προηγηθεί το «καμπανάκι» των ειδικών, οι οποίοι ανέφεραν πως οι χώροι διασκέδασης αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης και πρέπει να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που ο Νότιος Τομέας Αθηνών είναι πρώτος σε νέες μολύνσεις Covid-19, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, καθώς έχει αυξηθεί η κινητικότητα στην Παραλιακή λόγω του καλοκαιριού.

Πάνω από 6% το ποσοστό θετικότητας σε Άλιμο - Ξεπέρασε το 8% στη Γλυφάδα

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχει έντονη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα.

«Η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Βλέπουμε αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων που σχετίζονται κυρίως με τα κέντρα διασκέδασης».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του εξήγησε ότι τα αποτελέσματα από την ιχνηλάτηση δείχνουν πως τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν σε μικρότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη.

Οπως τόνισε, τα κλαμπ και τα μπαρ είναι οι πιο συνήθεις χώροι μετάδοσης, υπογραμμίζοντας πως σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες συρροές κρουσμάτων σε beach bar στην Παραλιακή. Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και στοιχεία για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης θετικότητας στον Αλιμο ξεπέρασε το 6,1% και στη Γλυφάδα το 8%.

Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, επισημαίνοντας ότι το 99% όσων καταλήγουν από επιπλοκές της Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι. «Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν ακόμη και σοβαρά» ξεκαθάρισε.

Τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει σε μπαρ, κλαμπ και εστίαση από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους.

Αναλυτικά, όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

  • Τα μπαρ θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους
  • Άμεση σφράγιση στα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα
  • Αύξηση των προστίμων
  • Αφαίρεση άδειας καταστήματος στην 3η παράβαση
  • Δυνατότητα επιβολής παράβασης εκ των υστέρων με βάση αποδεικτικό υλικό.

Μπαρ, κλαμπ και εστίαση αποκλειστικά με καθήμενους - Τα πρόστιμα

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, προβλέπονται βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες που δεν θα τηρήσουν τα νέα μέτρα που ξεκινούν από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 σε μπαρ, κλαμπ και λοιπούς χώρους διασκέδασης και εστίασης. Αναλυτικά:

  • Στην πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από την επομένη της παράβασης και για 7 ημέρες.
  • Στη δεύτερη παράβαση, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, ενώ η επιχείρηση σφραγίζεται επίσης από την επόμενη και για 7 ημέρες.
  • Στην περίπτωση που υπάρξει τρίτη παράβαση της ίδιας επιχείρησης αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

'Εκτακτη ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Nίκο Χαρδαλιά

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ