Ρεκόρ θερμοκρασιών και παρατεταμένης ζέστης τον Ιούνιο - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Οι τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουνίου του 2021 όσον αφορά στον καιρό χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερα υψηλές τιμές θερμοκρασίας στη χώρα μας και σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας των τελευταίων τουλάχιστον 12 ετών, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Τα σκήπτρα κατέχουν τα Χανιά με 44,3 βαθμούς την 1η Ιουλίου.
Παράλληλα, οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν για ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα (11) ημέρες στο σύνολο σχεδόν της χώρας, ευνόησαν την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να καταγράφει 428 εστίες δασικών πυρκαγιών την ίδια χρονική περίοδο.
Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες του αέρα, οι ασθενείς άνεμοι και η ηλιοφάνεια που επικράτησαν, επηρέασαν και την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στην Ελλάδα, η οποία πλέον κυμαίνεται 3-4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας για παράδειγμα στο Βόρειο Αιγαίο τους 29°C.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει συνοπτικά ποιες ήταν οι υψηλότερες τιμές ημερήσιας θερμοκρασίας που κατέγραψε το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μεταξύ 22/06 και 02/07/2021.
Επιπλέον, ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών από την έναρξη λειτουργίας τους σημειώθηκαν σε εννέα μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ-meteo: Βατερή-Λίμνη Ευβοίας 43,0°C, Αυλίδα 43,0°C, Χαλκίδα 42,9°C, Πλατανιάς 42,9°C, Αλικιανός 42,5°C, Χανιά 42,6°C, 'Αγ. Πάντες Χανίων 42,2°C, Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου 41,8°C, και Βαγιωνιά Ηρακλείου 41,8°C.
Τέλος, σε ακόμη οκτώ μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία έφτασε ή πλησίασε τα προηγούμενα ρεκόρ: Τανάγρα 43,2°C (ίση με 02/07/2017), Νεμέα 42,2°C (ίση με 25/07/2009 και 01/07/2017), Λευκοχώρι Φθιώτιδας 42,9°C (43,4°C στις 30/06/2017), Γαλαξίδι 41,6°C (41,9°C στις 02/07/2017), Μακρακώμη 41,6°C (41,9°C στις 25/07/2009), 'Αργος 43,8°C (44,1°C στις 01/07/2017), Μονεμβασιά 42,7°C (45,2°C στις 26/06/2007) και στα Χανιά Πολυτεχνείο 43,2°C (43,7 στις 26/06/2007).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μη διαθέσιμη η πληρωμή εισφορών μη μισθωτών μέσω IRIS από 14:00 έως 16:00 λόγω εργασιών
Με απόφαση του περιφερειάρχη, Νίκου Χαρδαλιά - Πώς θα γίνουν τα μαθήματα
Συμβουλές για ασφαλέστερες μετακινήσεις
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι από Τετάρτη – Οδηγίες αυτοπροστασίας
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Αναμένονται τεράστιοι όγκοι βροχής σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού
Η κατάσταση της υγείας της
Ο γιος της, συνάδελφοι και φίλοι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Οδικά έργα σε Κηφισό, Αττική Οδό και Λεωφόρο Βουλιαγμένης φέρνουν έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση
«Ενδεχομένως θα πιεστούν οι ΜΕΘ» λέει ο καθηγητής Τζανάκης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι περιοχές που θα «σαρώσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Πού εντοπίζονται αυξητικές τάσεις
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Προκλήθηκε λόγω ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Ισχυροί άνεμοι στη δυτική Ελλάδα
Σε περιοχές όπου επικρατεί παγετός και χιονοπτώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.